Alfa: 'Melkveehouders kennen margetekorten'

Als gevolg van een lagere melkprijs en hogere voerkosten staat 2020 voor veel melkveebedrijven in het teken van margetekorten. Uit neventakken en overige opbrengsten werd een gelijkblijvend saldo opgetekend, meldt Alfa Accountants en Adviseurs.

Alfa%3A+%27Melkveehouders+kennen+margetekorten%27
© Nieuwe Oogst

Dat stelt Alfa Accountants en Adviseurs op basis van boekhoudcijfers in de laatste editie van 'Cijfers die spreken'. Volgens de accountants komen deze margetekorten door structureel dalende melkopbrengsten, van ruim 40 cent in 2017 naar minder dan 36 cent in 2020. Hiertegenover staat een voerkostenstijging. Niet alleen bij de eigen kosten, maar vooral ook de krachtvoerkosten.

Verder is er een forse waardedaling van de betalingsrechten, met 50 cent per 100 kilo melk ten opzichte van 2016. Daarmee komen die betalingsrechten nu in lijn met het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Verder signaleert Alfa een stijgende financiering per hectare en per kilo melk. Dat geeft druk op de betalingscapaciteit en maakt het lastig om de financiering rond te krijgen. Bedrijven hebben de max in betalingsverplichtingen bereikt.


Neventak

De adviseurs zien verder dat op dit moment voor veel bedrijven de inkomsten uit de neventak of werk voor een derde het totaal resultaat van het melkveebedrijf rechttrekt. Alfa waarschuwt wel dat ondernemers ervoor moeten waken dat het melkveebedrijf niet te ver wegzakt. Er kan daardoor als het ware een heel dure 'hobby' ontstaan, die met overige inkomsten in stand moet worden gehouden. Neveninkomsten, neventakken en werk voor derden kunnen het bedrijf zeker in positieve mate versterken. Ga bij eventuele verbreding wel altijd uit van de kracht van de onderneming, tipt Alfa.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer