Bijvoeren+heckrunderen+niet+langer+nodig
Nieuws
© Johan Wissink

Bijvoeren heckrunderen niet langer nodig

De heckrunderen in de Oostvaardersplassen zijn weer voldoende op gewicht. Staatsbosbeheer bouwt daarom het bijvoeren langzaam af, meldt Provincie Flevoland.

De runderen profiteren van het verse voorjaarsgras. De dieren werden sinds maart bijgevoerd met hooi, maar dat blijft steeds meer liggen. De conditie van de heckrunderen wordt bepaald aan de hand van de body condition score (BCS).


Met Staatsbosbeheer is afgesproken om bij te voeren als de runderen een gemiddelde score hebben van 2 of lager. Bij de laatste inspectieronde met de dierenarts kwam de gemiddelde score uit op 2,5. Halverwege april was dat nog 1,7.

Ophef

Staatsbosbeheer voerde tot vorig jaar het wild in het natuurgebied nooit bij, omdat de dieren zichzelf moesten kunnen redden. Nadat er heel veel ophef was ontstaan over grote aantal dode en stervende dieren is het beleid bijgesteld. De paarden en de edelherten in het gebied verkeren eveneens in goede conditie. Honderden edelherten zijn deze winter afgeschoten om de populatie te verkleinen.

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer