Nieuw EU-project 'Robs4Crops' versnelt overstap naar robotica

Van handmatig werken met slimme werktuigen tot volledig geautomatiseerde landbouwsystemen. Het nieuwe project 'Robs4Crops' helpt agrariërs met het opvangen van arbeidstekorten.

Nieuw+EU%2Dproject+%27Robs4Crops%27+versnelt+overstap+naar+robotica
© Frits Huiden

Het project 'Robs4Crops' zal de overstap naar grootschalige toepassing van robotica en automatisering in de Europese landbouw versnellen. Met een budget van 7,9 miljoen euro en gefinancierd door de Europese Unie vertegenwoordigt het project een hightech revolutie met een enorme potentiële impact op productiviteit, efficiëntie en ecologische duurzaamheid.

'Robs4Crops' zal laten zien dat robotica en aanverwante technieken precisie en haalbaarheid kunnen brengen bij alledaagse, repetitieve taken, waardoor mensen minder vaak werk hoeven te doen dat onaangenaam en ongezond is en waarbij ze niet hoeven na te denken. Het project is gestart op 1 januari 2021 en heeft een looptijd van vier jaar.


Schaarste arbeid

De belangrijkste uitdaging in de Europese landbouw is arbeid. Hoewel de arbeidskosten de winstgevendheid van de landbouw onder druk zetten, toont de coronapandemie aan dat de schaarste van arbeid nog belangrijker is en het functioneren van de voedselketen in gevaar kan brengen, van boer tot bord. Telers in heel Europa melden een tekort aan arbeid. Velden met fruit en groentes zijn niet geoogst, omdat duizenden seizoensarbeiders door het coronavirus niet in staat waren om naar het werk te reizen.

Als gevolg van het coronavirus wordt er nu sterk geïnvesteerd in robotica en automatisering in de landbouw. Dit markeert het begin van een structurele verandering in de agrifoodsector. Op dit moment wordt robotica nog steeds maar mondjesmaat op commerciële basis toegepast in de landbouw.

Vanuit technisch oogpunt bereiken landbouwrobots hun potentieel nog niet omdat ze worden gebruikt als op zichzelf staande eenheden in plaats van als onderdeel van een compleet, innovatief robotsysteem. Vanuit een niet-technisch oogpunt passen landbouwrobots niet goed in de huidige landbouwpraktijk en worden ze niet ondersteund door een netwerk.


Slimme werktuigen

Het project 'Robs4Crops' zal de technische uitdagingen aanpakken door een gerobotiseerde landbouwoplossing te creëren die bestaat uit drie elementen: slimme werktuigen, autonome voertuigen en de landbouwcontroller. Bestaande landbouwwerktuigen en trekkers zullen worden geüpgraded, zodat ze, samen met bestaande landbouwrobots, kunnen functioneren als onderdelen van een gerobotiseerd systeem. De ontwikkeling en het testen zullen plaatsvinden in de praktijk, in reële bedrijfsomstandigheden, in vier landen en in nauwe samenwerking met de belanghebbenden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer