Goede virussen vreten pathogene bacteriën in kool

Voor de spruiten- en kolenteelt is een opmerkelijke nieuwe beheersingstechniek in de maak tegen de bacterieziekte Xanthomonas. Daarbij worden bacterie-etende virussen ingezet die alleen die specifieke, schadelijke plantbacteriën te lijf gaan.

Goede+virussen+vreten+pathogene+bacteri%C3%ABn+in+kool
© HAK

'Na zeven jaar onderzoekswerk in laboratoria en proefserres is de methode al een eerste keer uitgetest in een volvelds proefomgeving, op drie locaties in Vlaanderen. De resultaten zijn veelbelovend: we meten 15 tot 20 procent minder infectie met één behandeling. Dat percentage kan naar verwachting nog hoger. De Europese goedkeuring als nieuw gewasbeschermingsproduct vergt wel een lange, lastige procedure', zegt Johan Van Vaerenbergh van het Belgische onderzoeksinstituut ILVO.

De bacterie Xanthomonas kan in de vollegrondsgroenteteelt zware schade aanrichten. In slechte jaren gaat tot 30 procent van de oogst verloren aan de bacterie. Er is tot nu toe weinig tegen te beginnen, behalve de beschadigde gewassen opruimen. Als de faagtechniek even goed presteert in de praktijk als in testomgevingen, dan zou dat voor groentetelers een groot verschil kunnen maken. 'Halveer je het productieverlies, dan kom je in Vlaanderen op ongeveer 10 miljoen euro extra meerwaarde per jaar', zegt Van Vaerenbergh.


Uitrollen naar praktijk

Onderzoekspartners ILVO, Katholieke Universiteit Leuven, Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG), Proefstation voor de Groenteteelt Sint-Katelijne-Waver (PSKW) en Inagro willen de techniek nu beperkt uitrollen naar de praktijk om de ziektebeheersing te optimaliseren. Ze zoeken groentetelers met besmette kolen die het onderzoek tegen een veldproefvergoeding vooruit willen helpen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  0 %
 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
Meer weer