Politici+en+150+trekkers+op+verkiezingsbijeenkomst+Lievelde
Nieuws
© Hans Prinsen

Politici en 150 trekkers op verkiezingsbijeenkomst Lievelde

Op het terrein waar normaliter jaarlijks de Zwarte Cross wordt georganiseerd, vond zaterdag een verkiezingsbijeenkomst met een bijzonder karakter plaats. Enkele honderden belangstellenden kwamen samen voor een 'trekker drive-in'. Diverse kandidaat-Tweede Kamerleden spraken het publiek toe, dat voornamelijk per trekker was gekomen.

Het evenement was georganiseerd door de Achterhoekse boeren die zich hebben verenigd in de Boeren Samenwerking Achterhoek (BSA). Een naam met een flinke knipoog naar het nummer Oerend Hard van Normaal.

Thijs Wieggers en Rutger van Lier zijn de kartrekkers binnen het collectief. 'Het idee voor dit evenement ontstond in gesprek met Jan Cees Vogelaar', zegt Van Lier. 'Vogelaar opperde het idee om een middag te organiseren waar hij boeren kon toespreken en vragen beantwoorden. Dat is uitgegroeid tot dit evenement. Vogelaar en zijn secretaresse hebben ook meegeholpen met de organisatie.'


Andere kandidaat-Kamerleden

Behalve de JA21-politicus gaven ook Caroline van der Plas (BBB), Nynke Koopmans (FvD), Roelof Bisschop (SGP), Eline Vedder (CDA) en Martijn Buijsse (VVD) acte de présence.

Van Lier: 'Geesje Rotgers van Agrifacts sprak de middag aan elkaar. Daarnaast waren mensen als Sjaak van der Tak, Jeroen van Maanen, Mark van den Oever en Sieta van Keimpema aanwezig. Zij liepen gewoon tussen het publiek. Ik hoorde van veel mensen dat ze het gaaf vonden om op die manier in gesprek te gaan met bijvoorbeeld Van der Tak, om eens te kunnen spreken over de dingen die ze op hun hart hebben. Dat geeft ook een betere feeling met de achterban.'


Vlekkeloos verlopen

Van Lier is ook de politie, met name de verantwoordelijke agent Toon Ruiken, en gemeente Oost Gelre dankbaar voor de wijze waarop het evenement tot stand kwam, een vergunning kreeg en op de dag zelf werd begeleid. 'Ik denk dat wij met een vlekkeloos verlopen evenement hebben bewezen dat we een betrouwbare partner zijn. Dat maakt het een volgende keer ook makkelijker om iets geregeld te krijgen.'

Voor bezoekers was er behalve de gelegenheid om in gesprek te gaan met de politici en belangenbehartigers gratis eten en drinken. FDF, LTO en BoerBurgerBeweging deden flinke donaties om de financiën voor de organisatie rond te krijgen.


Belang van sector

Daarnaast kreeg de organisatie hulp van het bedrijf Eeftink Rensing. Van Lier: 'Hun directeur Marcel Eekelder heeft de bezoekers ook toegesproken over het belang van de agrarische sector voor het hele bedrijfsleven op het platteland. Bovendien hebben ze meegeholpen met het vinden van de locatie en hadden we het podium aan hen te danken.'


Verkiezingsbijeenkomst Achterhoek
Verkiezingsbijeenkomst Achterhoek © Hans Prinsen


LTO en Nieuwe Oogst organiseren plattelandsdebat

LTO Nederland en Nieuwe Oogst houden donderdag 11 maart een debat over de uitdagingen en kansen waar het platteland voor staat. Centraal staat de rol van boeren en tuinders als dragers van het landelijk gebied en verdienvermogen. Het verkiezingsdebat is die avond vanaf 20 uur online te volgen via een Nieuwe Oogst-livestream. Deelnemers aan het debat zijn Cees de Jong (CDA), Jan Klink (VVD), Tjeerd de Groot (D66), Roelof Bisschop (SGP), Hermen Vreugdenhil (CU), Caroline van der Plas (BBB), Jan Cees Vogelaar (JA21) en Laura Bromet (GL). Volg ook het andere nieuws rond de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer