Export agrifood EU blijft stabiel in coronajaar

Ondanks de coronapandemie is de export van agrarische producten en levensmiddelen vanuit de Europese Unie (EU) stabiel gebleven. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie over de eerste elf maanden van 2020.

Export+agrifood+EU+blijft+stabiel+in+coronajaar
© ANP

Van januari tot november 2020 bedroeg de exportwaarde van agrofood uit de 27 EU-lidstaten in totaal 168,5 miljard euro, een stijging van 0,9 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De waarde van de invoer steeg hier met 0,4 procent tot 112,3 miljard euro. Dit resulteert in een handelsoverschot van 56,2 miljard euro (+2 procent).

China blijft de belangrijkste groeibestemming voor de export van landbouwproducten en levensmiddelen uit de EU. De vraag naar varkensvlees, tarwe en kindervoeding droeg bij aan een stijging van de totale exportwaarde met 3,71 miljard euro. Uitschieter is ook Zwitserland dat voor 600 miljoen euro meer EU-voedingsmiddelen importeerde.


Granen en zuivel

Granen en zuivelproducten zorgden voor een groei van de export naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika, met name Saoedi-Arabië (+577 miljoen euro), Algerije (+444 miljoen euro) en Marokko (+412 miljoen euro).


De EU-uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk kende een lichte stijging van 15 miljoen euro vergeleken met januari tot november 2019. Vooral de EU-uitvoer van tarwe, pasta en gebak profiteerde ervan, hoewel de verkoop van wijn, sterke drank en likeuren en pluimveevlees terugliep.


Alcoholische dranken

De EU-import uit het Verenigd Koninkrijk is met 1,44 miljard euro in waarde gedaald. De daling zat vooral bij alcoholische dranken. De EU-export naar de Verenigde Staten daalde met 496 miljoen euro. Ook hier zijn dranken de oorzaak.

Drankenfabrikanten krijgen harde klappen door coronamaatregelen in de horeca. Dit resulteert in deze sector in een exportverlies van 1,54 miljard euro bij sterke dranken en likeuren. Wijnboeren zagen 1,3 miljard euro aan export verdampen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer