Atradius: 'Kansen voor exporteurs in opkomende markten na corona'

Er zijn kansen voor Nederlandse exporteurs in opkomende markten die snel herstellen van de coronacrisis. Het gaat om Chili, Egypte, Senegal, Maleisië en Vietnam, meldt kredietverzekeraar Atradius op basis van eigen onderzoek.

Atradius%3A+%27Kansen+voor+exporteurs+in+opkomende+markten+na+corona%27
© Peter Smit

Deze landen hebben volgens onderzoek 'Veelbelovende opkomende markten in 2021' een gunstige combinatie van een relatief laag aantal coronabesmettingen, een snelle economische groei en een stabiele politieke situatie. Ook de groeiende middenklassen daar biedt kansen aan consumentgerichte sectoren, aldus Atradius.


• Lees ook: EU-landbouwcommissaris: 'Export varkensvlees en zuivel kansrijk'

De Chileense economie groeit dit jaar bijvoorbeeld naar verwachting met bijna 5 procent. In de landbouw en de verpakkingsindustrie neemt de vraag daar naar machines en technologie toe en ook de farmaceutische sector is volgens het onderzoek veelbelovend.


Aantrekkelijk ondernemingsklimaat

Atradius beschouwt Maleisië en Vietnam als Aziatische landen die interessant zijn voor buitenlandse bedrijven. Maleisië heeft een aantrekkelijk ondernemingsklimaat, een goede infrastructuur en een relatief geschoolde beroepsbevolking en Vietnam is een van de snelst groeiende economieën in de regio. Beide landen zijn volgens de kredietverzekeraar aantrekkelijk voor bedrijven die laaggeschoolde productie uit China willen verplaatsen, waar de lonen stijgen.

In Egypte lijken de vooruitzichten voor de farmaceutische industrie, gas en ICT gunstig. Ook is het land wat betreft hernieuwbare energie een van de regionale koplopers volgens Atradius. In Senegal zijn er volgens het onderzoek goede investeringskansen in de olie- en gasindustrie en in de infrastructuur.


Economische veerkracht

Volgens Theo Smid, Econoom Atradius Nederland, bieden de genoemde landen economische veerkracht en bieden ze mogelijkheden voor Nederlandse exporteurs die op zoek zijn naar nieuwe afzetmarkten. 'Deze landen lijken sterk uit de pandemie te komen en staan daarnaast bekend om hun relatief gunstige bedrijfsklimaat en groeimogelijkheden in verschillende sectoren.'

Vorig jaar werd een mogelijke escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China beschouwd als het belangrijkste risico voor de wereldeconomie. Al snel werd duidelijk dat het grootste risico uit een heel andere hoek kwam. De coronacrisis trok als een schokgolf door de wereldeconomie.

Ook in de opkomende markten heeft de pandemie de economische groei flink onder druk gezet. In 2021 zijn de vooruitzichten positiever en verwacht Atradius dat deze economieën geleidelijk weer opengaan. 'Nu deze markten langzaam uit het dal kruipen, zullen een inhaalgroei van de consumptie en herstel van de export dit jaar groei van het bruto binnenlands product stimuleren', aldus de kredietverzekeraar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer