Friese organisaties pleiten voor lokale energieprojecten

Alle stroom die in Friesland wordt gebruikt, moet in 2030 lokaal worden opgewekt. Dat is de ambitie van de Fryske Energie Alliantie (FEA). Dit samenwerkingsverband van elf maatschappelijke organisaties zet in op lokale initiatieven en zeggenschap.

Friese+organisaties+pleiten+voor+lokale+energieprojecten
© Jan Anninga

De FEA werd vorig jaar opgericht en bestaat uit een breed scala aan organisaties, zoals LTO Noord, woningbouwcorporaties, ondernemersorganisaties, dorpsbelangen en energiecoöperaties. Deze organisaties hebben een advies opgesteld voor de regionale energiestrategie (RES) Fryslân. In de RES moeten overheden aangeven hoe de energieopgave voor de provincie kan worden ingevuld.

De FEA zet in op lokale initiatieven. 'Fryslân is landelijk koploper wat het aantal energiecoöperaties betreft', aldus Bouwe de Boer van Freonen fan Fossylfrij Fryslân maandag op een webinar. 'Uit onderzoek blijkt dat 78 procent van de Friezen vindt dat er iets moet gebeuren op het gebied van het klimaat. Maar de burger wil wel zeggenschap en zelf meedoen. Geef lokale initiatieven daarom dezelfde kansen dan projectontwikkelaars.'


Grote kansen

Volgens De Boer liggen er grote kansen in Friesland. 'Participatie en zeggenschap zijn sleutelwoorden.' Ook voor de agrarische sector is een belangrijke rol weggelegd, omdat hier nog veel ruimte is voor zonnepanelen op daken en kleine windmolens. Cruciaal is de landschappelijke inpassing. 'We moeten zorgvuldig met de ruimte omgaan. Energiebesparing en energieopwekking anders dan in het landschap staan daarom voorop', aldus Gerard Adema van de Friese Milieu Federatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer