ABN Amro: corona zorgt voor tweedeling in foodsector

De coronacrisis zorgt voor een tweedeling in de foodsector met aan de ene kant ondernemers die lijden onder de coronamaatregelen en aan de andere kant bedrijven die ervan profiteren. Dat meldt ABN Amro in de Sectorprognoses Food 2021/2022.

ABN+Amro%3A+corona+zorgt+voor+tweedeling+in+foodsector
© Dirk Hol

Leveranciers van supermarkten en speciaalzaken bevinden zich in een comfortabele positie en zien de afzet vooral via het supermarktkanaal toenemen. Daarentegen zal de eerste helft van dit jaar voor horecaleveranciers nog weinig perspectief bieden nu cafés en restaurants grotendeels gesloten zijn en evenementen niet kunnen plaatsvinden, schrijft ABN Amro.

Het maandelijkse omzetverlies in de foodbranche is in de huidige lockdown wel minder groot dan tijdens de eerste lockdown, omdat bedrijven beter zijn ingericht op de 1,5 metersamenleving. De daling van de afzet is dan ook minder diep, maar duurt wel langer.


De sluiting van de horeca zorgt ervoor dat voor de vleessector de eerste helft van 2021 uitdagend blijft. De gemiste afzet naar het horecakanaal wordt niet goedgemaakt door de stijging van de vleesverkopen via de supermarkten.


Groei vleesvervangers

De verkoop van vleesvervangers nam in 2020 flink toe met circa 20 procent. Ook in de zuivel winnen alternatieven van gangbare producten als melk, yoghurt, room en desserts verder terrein. Zo is de supermarktverkoop van alternatieve zuivel – met als hoofdingrediënt bijvoorbeeld haver of soja – met een derde gestegen.

Het vooruitzicht voor de groente- en fruitsector is positief, mede door een groot aanpassingsvermogen aan de vraag van consumenten. Zo is sprake van een groeiende vraag naar verspakketten (+30 procent) ten koste van kant-en-klaar producten.

Vanwege de belangrijke rol van export binnen de land- en tuinbouw kan de brexit voor exporteurs van voedsel de komende maanden een grote impact hebben. Nu het Verenigd Koninkrijk gefaseerd de controlemaatregelen in gaat voeren, kan dit voor vertraging aan de grens en hogere administratieve lasten zorgen.


Betere vooruitzichten

Hoewel de vooruitzichten voor de foodsector op korte termijn nog niet hoopvol zijn, biedt de tweede helft van dit jaar betere vooruitzichten. 'Het venijn zit vooral in de duur van de lockdown. Nu de pandemie voortduurt, wordt de tweedeling tussen bedrijven die hiervan profiteren of eronder lijden, nog duidelijker zichtbaar', zegt Nadia Menkveld, sectoreconoom food van ABN Amro. 'Gelukkig biedt de tweede helft van dit jaar uitzicht op verbetering. Zodra de horeca en evenementensector weer opengaan, zal de afzet naar deze kanalen weer toenemen. We zagen dat de omzet in de zomer van 2020 snel weer opveerde. Dat biedt hoop voor dit jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer