Maatschap+Boekhorst+%27houdt+het+in+varkensstal+simpel+en+degelijk%27
Achtergrond
© Dick van Doorn

Maatschap Boekhorst 'houdt het in varkensstal simpel en degelijk'

Varkenshouder Daan Boekhorst (25) uit het Gelderse Horssen wil groeien naar een gesloten bedrijf met zo'n 1.400 zeugen. Zijn filosofie op de stal en stalinrichting bij zowel de zeugen als bij de vleesvarkens is: houd het simpel en degelijk.

Daan Boekhorst zit sinds 1 januari 2017 in maatschap met zijn ouders Jan en Marian. 'Ik kwam eind 2016 van school en was op dat moment 21 jaar. Dus meteen na mijn opleiding ging ik al de maatschap in.' Zijn ouders hebben hem altijd de ruimte gegeven om te zeggen wat hij wilde met het bedrijf. 'Ik mocht al vanaf mijn achttiende dingen veranderen op het bedrijf, in overleg met mijn ouders.'

De familie bouwde in 2014 bij, zodat het zeugenaantal nu op 880 zeugen ligt. In 2019 werd nogmaals bijgebouwd, deze keer een nieuwe stal voor 3.700 vleesvarkens. 'Ons pap controleert de vleesvarkens, kijkt wat er geladen moet worden en bestelt het voer. Ik stuur vooral het personeel aan van onze twee bedrijven en ik begeleid de zeugenhouderij.'


Veel biggenplaatsen

Op de thuislocatie heeft de familie 5.700 vleesvarkens en op een voergeldlocatie in de buurt in Horssen nog eens vijfhonderd vleesvarkens. Maatschap Boekhorst heeft relatief veel biggenplaatsen. Dat vergemakkelijkt schuiven. 'Toen de biggenprijzen op het dieptepunt waren, lieten wij de slachtgewichten zakken. We konden daardoor meer biggen zelf afmesten en hoefden ze niet te verkopen.' De resterende biggen, nog zo'n zesduizend, worden verkocht via de vrije handel.

Ik vind dat de ligbox moet blijven. Varkens zijn gewend om rustig te kunnen eten

Daan Boekhorst, varkenshouder in Horssen

Omdat de familie een handelsmaatschappij heeft in gebruikte stalinrichting werd bij de laatste nieuwbouw voor een deel tweedehands stalinrichting gebruikt. Verder zit in alle stallen van familie Boekhorst stalinrichting van Van Osch uit het Brabantse Uden. 'In de kraamstallen zitten traditionele kraamhokken, waarbij onze visie is: alles zo goed, simpel en degelijk mogelijk', vertelt Boekhorst. In hun nieuwste stallen namen ze diverse brandwerende maatregelen. Het bedrijf is ook duurzaam.


repo familie Boekhorst
repo familie Boekhorst © Dick van Doorn

De warmte wordt via een warmtewisselaar uit het luchtwasserwater gehaald en daarna gebruikt voor de stallen. Het gasverbruik is daardoor nihil. En voor juli 2021 gaat Boekhorst zonnepanelen leggen, zodat het bedrijf ook voor stroom energieneutraal is.

De ondernemer Verder vindt hij dat in de zeugenhouderij de ligbox behouden moet blijven. 'Varkens zijn gewend om met z'n allen rustig te kunnen eten. Wij voeren ze allemaal tegelijkertijd, dus precies het natuurlijk gedrag.' Hij noemt het systeem ook handig voor het separeren van zeugen.


Cola werkt

Bijzonder qua voeding is dat de maatschap biggen als extraatje cola geeft. Dat doet ze in verband met de zuurtegraad in de darmen die door de cola wordt verlaagd. ‘Daardoor verbetert de darmgezondheid. Van de suikers krijgen ze meer energie en ze vinden het bovendien lekker. Mijn dierenarts is er geen voorstander van, maar het werkt prima.'

Familie Boekhorst werkt met drie voerleveranciers: Fransen-Gerrits mengvoer, Geurts Mengvoeders en AgruniekRijnvallei. Dat drie bedrijven voer leveren, is in de loop der jaren bij de familie zo gegroeid. 'Wij evalueren elk half jaar de voerprijs. Dan wordt besloten van welke aanbieding we gebruikmaken. Vaak weer voor een periode van een half jaar.'


Deels wordt tweedehands stalinrichting gebruikt.
Deels wordt tweedehands stalinrichting gebruikt. © Dick van Doorn

Door het inschrijven probeert Boekhorst gemiddeld op een lagere prijs uit te komen. De prijs is niet het enige wat telt, geeft hij aan, maar weegt wel zwaar mee. De technische resultaten zijn goed bij familie Boekhorst. Er wordt gewerkt met een eenwekensysteem.

De zeugen brengen gemiddeld 33,1 biggen per jaar groot. Gemiddeld worden er veertien biggen per zeug per worp gespeend. De gemiddelde uitval in de kraamstal ligt op 10,9 procent.

Boekhorst is in gesprek met de gemeente om een vergunning aan te vragen, zodat hij op termijn kan groeien naar zo'n 1.400 zeugen. De varkenshouder noemt gemeente Druten, waar Horssen onder valt, heel redelijk. 'Er zijn in Nederland gemeenten die heel anders tegen de varkenshouderij aankijken en waar de politieke druk op varkenshouders hoog is.'


Aandacht voor imago

Samen met collega varkenshouders werkt Boekhorst aan een goed imago van de eigen bedrijven en dat van de varkenshouderij. Toen de vleesvarkensstal klaar was, hield familie Boekhorst bijvoorbeeld in november 2019 een open dag. Daarbij was het hele dorp uitgenodigd. 'Hier is gretig gebruik van gemaakt en het was een positieve ervaring, zowel voor ons als voor de bezoekers.'


Levendige handel in stalinrichting

Familie Boekhorst heeft twee bedrijven: het varkenshouderijbedrijf en Boekhorst Trading. 'Boekhorst Trading heeft vier medewerkers. Die verkopen, demonteren en transporteren gebruikte stalinrichting', licht Daan Boekhorst toe. Door Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) komt er op dit moment veel stalinrichting vrij. Voor Boekhorst zijn het gouden tijden. Voorheen werden gebruikte stalinrichtingen vooral verkocht aan handelaren voor afzet in Oost-Europa. Nu blijft een groot deel in Nederland. 'Door de saneringsregeling stoppen mooie bedrijven met vaak nog jonge stalinrichtingen. Dat zorgt voor vraag van Nederlandse varkenshouders die plannen hebben om in de komende jaren nieuw te bouwen of hun stallen willen renoveren.' Naast zijn werk bij Boekhorst Trading is Boekhorst te vinden op het varkensbedrijf waar ook zijn ouders en vier medewerkers actief zijn. Boekhorst verzorgt er onder andere de technische en financiële administratie.

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer