Tien+jaar+oude+zeug+in+het+zonnetje+gezet
Nieuws
© Desi Keurentjes

Tien jaar oude zeug in het zonnetje gezet

Een verrassend feestje bij de familie Holleman in het Gelderse Babberich. De zeug met nummer 586 werd tien jaar. Reden om haar in het zonnetje te zetten met slingers en taart van Agruniek Rijnvallei.

'Ze is blijven lopen omdat ze de productie altijd netjes heeft kunnen vasthouden', zegt Gerard Holleman. De varkenshouder, die onder andere vlees van eigen varkens verkoopt, haalt sinds een aantal jaren de opfokzeugen uit een eigen lijn.

Als de ondernemer eerlijk is, had hij de leeftijd van deze zeug tot een jaar of twee geleden niet op het netvlies. 'Het komt regelmatig voor dat zeugen ouder worden, maar deze leeftijd heeft nog geen zeug op ons bedrijf behaald', zegt hij.


Modelzeug

Holleman noemt het feestvarken een modelzeug. Ze is nu voor de 24ste keer drachtig en heeft nooit een herinseminatie gehad. Gemiddeld werden over al haar worpen 12,9 biggen gespeend. 'Doorgaans nemen we eerder afscheid van een zeug. Maar nu ze deze leeftijd heeft gehaald, willen we haar graag houden. Ze hoort bij ons bedrijf', vervolgt de varkenshouder.

Zeug 586 is verreweg de oudste op het bedrijf. De gemiddelde leeftijd van de 750 zeugen van de familie Holleman ligt op ruim vier jaar. 'Je ziet wel dat ze niet meer de jongste is. Meestal wordt ze geschat op een negendeworpszeug. Ze heeft nog een goede uier en robuust beenwerk.' Een voorkeursbehandeling heeft ze nooit gehad. 'Ja, een extra wasbeurt voor deze gelegenheid waarbij ze op de foto ging.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer