Waterplantexplosie+slecht+voor+koe+en+afwatering
Nieuws
© eigen foto

Waterplantexplosie slecht voor koe en afwatering

LTO Nederland-bestuurder en vleesveehouder Wouter Hartendorf is ontstemd over de explosie van de exotische waterplant grote waternavel in zijn polder .

in Velzen.

'De sloten groeien zo dicht dat de koeien geen verschil zien met het gras en in het water stappen. Ook verstopt de afwatering van de polder naar de boezem. Als het hard regent, heb je al snel wateroverlast.' De veehouder uit Santpoort-Zuid heeft bij hoogheemraadschap van Rijnland herhaaldelijk de overlast door de waterplanten gemeld.

'Ze antwoordden dat ze de planten vorig jaar hebben verwijderd, maar later bleek dat de aannemer dit niet of onvoldoende gedaan heeft', vertelt Hartendorf geïrriteerd. 'Op het moment dat de aannemer het onderhoud doet en het waterschap komt kijken, zie je niet zoveel. Dat doen ze in het voor- en najaar. Maar door hun gewicht zakken de planten straks naar de bodem en dan denkt de aannemer dat er niks zit.'

Verwijderen

De planten kun je volgens Hartendorf daarom beter nu verwijderen. Ook omdat je nu makkelijk het land op komt om bij de sloten te komen. De grote waternavel is geïntroduceerd als vijver- en aquariumplant. Nu bekend is hoe de plant woekert, is de verkoop en bezit er van in Nederland verboden. De invasieve exoot vermeerdert zich heel snel. Daardoor concurreert hij met inheemse planten en verspreidt de plant zich in korte tijd over grote afstanden.

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 8°
  50 %
 • Zaterdag
  11° / 10°
  70 %
Meer weer