Nieuwe database voor paarden en locatie

De verblijfslocatie van ieder paard wordt in een centrale database vastgelegd en iedere locatie waar paarden worden gehouden, krijgt een Uniek Bedrijfsnummer. Ook particulieren moeten zo'n nummer aanvragen dat nu al verplicht is voor houders van koeien, varkens, schapen en geiten.

Nieuwe+database+voor+paarden+en+locatie
© Twan Wiermans

Op 21 april treedt de nieuwe database in werking voor het registreren van paarden en paardachtigen, zoals ezels en moet iedere paardenhouder registreren welke paarden op zijn locatie worden gehouden. Dat werd woensdag duidelijk tijdens een webinar van LTO-vakgroep Paardenhouderij.

Voor de houder van de locatie, waar het paard langer dan 30 dagen staat, verandert er iets. Die plek wordt gezien als locatie waar de dieren gewoonlijk worden gehouden.


Chipnummers

'De locatiehouder moet die locatie opnemen in de centrale database. De ondernemer krijgt hiervoor een Uniek Bedrijfsnummer. De exploitant moet ook de chipnummers doorgeven van de dieren die op stal staan in combinatie met de locatiegegevens', zegt Henk Lommers van het ministerie van LNV.

'Mocht ergens in Nederland een besmettelijke paardenziekte opduiken, dan weten we waar we die paarden moeten zoeken.'


Bij een trip korter dan 24 uur, zoals een wedstrijd of buitenrit, hoeft er niets te worden geregistreerd. Anders wordt het als mensen hun paard langer dan 24 uur en korter dan 30 dagen ergens anders stallen maken, dan hoeft dit niet te worden doorgegeven aan de centrale database.


Eigen administratie

'Dat moet in de eigen administratie worden vastgelegd waar dit paard tijdelijk naartoe is, met data en tijden van vertrek en terugkeer. De houder kan bij een controle aangeven waar een paard op dat moment is. Ook het bedrijf waar het paard tijdelijk staat, moet het chipnummer met data van aankomst en vertrek in de eigen administratie bijhouden. Het paspoort moet ook dan in de buurt van het paard zijn.'

Sommige paardenhouders vrezen dat data worden gebruikt voor andere doeleinden. Lommers: 'Het is zo dat gegevens die bij de rijksoverheid liggen, kunnen worden gebruikt door andere overheidsorganen, rekening houdend met privacy. Ik verwacht dat paardenhouderijen in de pas gaan lopen met andere landbouwhuisdieren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer