Supermarkten willen ontheffing bij avondklok

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil in het geval van een avondklok een ontheffing voor distributiecentra voor het kunnen blijven bezorgen van boodschappen en voor het personeel dat in en voor supermarkten werkt. 'De voedselvoorziening moet wel op gang blijven', zegt een woordvoerder van de supermarktkoepel.

Supermarkten+willen+ontheffing+bij+avondklok
© Dirk Hol

Het CBL laat weten over verschillende scenario's na te denken en nog in overleg te zijn met de overheid over een eventuele avondklok. 'We wachten af wat het gaat inhouden. We horen verschillende uren. Dat heeft verschillende impact', aldus het CBL.

De koepelorganisatie wil in ieder geval ontheffingen, zodat distributiecentra kunnen doordraaien. Het werk daar gebeurt veelal in de nacht. Bevoorrading van supermarkten gebeurt vaak voor of na openingstijden en afhankelijk van de supermarkt, soms meerdere keren per dag. 'In het geval van een avondklok zou dat na het ingaan van de klok gebeuren. De vakken moeten wel gevuld blijven.'


Ontheffing medewerkers

Omdat volgens het CBL veel mensen afhankelijk zijn van bezorging, moet er ook een ontheffing komen voor supermarktmedewerkers die bezorgen. 'Het zou goed zijn als dat door kan blijven gaan, zeker in de lockdown.'

Het CBL denkt verder dat in eerste instantie medewerkers die in de flexibele schil van een bedrijf zitten, worden geraakt door een avondklok. Dat zijn volgens het CBL vooral jongere medewerkers. 'Hoe hiermee wordt omgegaan, moet nog worden bepaald en is afhankelijk van de inrichting van een avondklok.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer