'Videobellen'

'Juf, ik heb net een saucijzenbroodje gegeten', onderbreekt Liv de juf die groep 4 een rekenles over inhoudsmaten geeft. 'Lekker Liv, zet je nu je geluid weer uit?' Op het beeldscherm zien we de nieuwe klasgenoten van Olle. Sommigen in pyjama, sommigen met een kat op schoot. Dante laat zich likken door zijn hond Gijs. De verbinding hapert. 'Weet iemand trouwens waarom Tim niet online is?', vraagt juf. 'Tim is logeren bij zijn oma', zegt Noor. 'En die weet niet hoe de computer werkt.'

%27Videobellen%27
© Studio Kastermans

Chaos. Videobellen is even handig als ingewikkeld als hilarisch.

Zelf kreeg ik onlangs een uitnodiging voor een zoomsessie met boerinnen, waarin ik een praatje mocht houden over onze verhuizing, nieuwe boerderij en toekomstplannen. Georganiseerd door LTO Vrouw & Bedrijf, als corona-alternatief voor de echte ontmoeting die ik met de vrouwen in Twente zou hebben.

111 boerinnen kwamen online. Zij zagen mij, ik zag hen. En vanuit onze woonkamers zwaaiden we naar elkaar. Boerin Miranda Nolten leidde de sessie en legde uit dat de boerinnen alleen via de chatfunctie vragen mochten stellen. 'Microfoontjes uit graag, zodat we geen achtergrondgeluiden of gehoest horen.'

Het beeldscherm kan ons menselijk contact niet helemaal vervangen

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Ilpendam

Op dat moment verdwenen alle boerinnen uit beeld en zag ik op mijn beeldscherm het bureaublad van boerin Sientje. 'Sientje', hoorde ik Miranda zeggen. 'U heeft op de verkeerde knop gedrukt. We kunnen nu allemaal meekijken in uw computer. Als u op de rode knop rechtsboven klikt, dan zal het scherm weer normaal worden.' Boerin Sientje reageerde niet. 'Kent iemand boerin Sientje? Kan iemand haar bellen?', vroeg Miranda. 'Hanna, begin jij je verhaal ondertussen maar.'

Chaos. Maar heel gezellig.

Later zullen we er vast nog weleens om lachen. Voor nu heeft corona ons geleerd dat we voor een vergadering lang niet altijd in een auto of vliegtuig hoeven te stappen. En dat de techniek ons zover heeft gebracht dat we in deze tijden toch met elkaar verbonden kunnen blijven. Maar ook dat het beeldscherm ons menselijk contact niet helemaal kan vervangen. Zo zucht ook de juf: 'Ik zou zó graag weer eens over jullie koppies aaien.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer