Criminelen+wassen+geld+wit+met+aardappelhandel+met+Afrika
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Criminelen wassen geld wit met aardappelhandel met Afrika

Nederlandse criminelen maken steeds vaker gebruik van transacties met de export van landbouwproducten naar Afrikaanse landen om hun criminele geld wit te wassen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). De dienst schat in dat criminelen in een paar jaar tijd voor meer dan 150 miljoen euro aan aardappelen en uien hebben geëxporteerd.

Criminelen hebben hun oog laten vallen op producten als aardappelen, uien, auto's en ook landbouwmachines, omdat in die handel nog veel contant geld omgaat. Dit zegt scheidend FIOD-directeur Bert Langerak in een interview in het AD.


• Lees ook: Brabantse boeren agressief benaderd voor wietteelt

'Ze gaan met hun sporttas vol briefjes van 500 euro naar een teler en betalen de aardappelen contant namens de buitenlandse koper', laat Langerak weten. 'Die aardappelen worden geëxporteerd en in een ander land verkocht. Crimineel geld wordt zo vermengd met legale handel. Dan lijkt de opbrengst afkomstig uit eerlijke handel, dus wit.'

Volgens Langerak investeren criminelen in hun organisatie, de logistiek en het omkopen van ambtenaren. 'De onschuld is ervan af. Criminele organisaties zijn kleine multinationals geworden', zegt Langerak.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer