Criminelen wassen geld wit met aardappelhandel met Afrika

Nederlandse criminelen maken steeds vaker gebruik van transacties met de export van landbouwproducten naar Afrikaanse landen om hun criminele geld wit te wassen.

Criminelen+wassen+geld+wit+met+aardappelhandel+met+Afrika
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). De dienst schat in dat criminelen in een paar jaar tijd voor meer dan 150 miljoen euro aan aardappelen en uien hebben geëxporteerd.

Criminelen hebben hun oog laten vallen op producten als aardappelen, uien, auto's en ook landbouwmachines, omdat in die handel nog veel contant geld omgaat. Dit zegt scheidend FIOD-directeur Bert Langerak in een interview in het AD.


• Lees ook: Brabantse boeren agressief benaderd voor wietteelt

'Ze gaan met hun sporttas vol briefjes van 500 euro naar een teler en betalen de aardappelen contant namens de buitenlandse koper', laat Langerak weten. 'Die aardappelen worden geëxporteerd en in een ander land verkocht. Crimineel geld wordt zo vermengd met legale handel. Dan lijkt de opbrengst afkomstig uit eerlijke handel, dus wit.'

Volgens Langerak investeren criminelen in hun organisatie, de logistiek en het omkopen van ambtenaren. 'De onschuld is ervan af. Criminele organisaties zijn kleine multinationals geworden', zegt Langerak.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    12° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 9°
    70 %
Meer weer