Mandy Beltman: ‘Ons bedrijf is niet groot maar heeft wel toekomst’

In deze laatste aflevering van de serie 'Jong, vrouw én ondernemer' vertelt Mandy Beltman over haar toekomstbeeld. Zij wil graag baas worden op het erf van het melkveebedrijf in het Overijsselse Wijhe waar ze is opgegroeid. Maar die overnameplannen heeft haar broer ook.

Mandy weet dat ze na haar studie aan Aeres Hogeschool in Dronten eerst een paar jaar buiten de boerderij moet werken. Haar vader is nog jong en heeft nog veel plezier in zijn werk, dus een overname op korte termijn zit er niet in. Daarnaast wacht ze ook nog af hoe de regelgeving zich in de komende jaren gaat ontwikkelen. Want als een bedrijf alleen grondgebonden kan draaien, dan zal de familie Beltman er grond bij moeten kopen. Maar Mandy heeft er vertrouwen in. 'Ik denk dat er wel een aantal bedrijven hier in de omgeving nog in de verkoop gaan omdat ze geen opvolgers hebben.'


De boerendochter vindt de managementkant van het bedrijf erg interessant. 'Tijdens de studie krijg ik ook goed inzicht in bedrijfsvoering door de lessen boekhouden. Je vergelijkt dan bijvoorbeeld op financieel vlak diverse bedrijven met elkaar en ziet waar de verbeterpunten zitten. Dan zie je dat opschalen niet altijd goed uitpakt. Met onze 75 melkkoeien hebben we een klein bedrijf. Maar ik denk dat er in de toekomst in Nederland ook plek is voor kleine boerenbedrijven. Want er zal toch melk geproduceerd moeten worden.'


Dit artikel is onderdeel van een reeks verhalen over vrouwelijke bedrijfsopvolgers uit de speciale eindejaarsspecial van Nieuwe Oogst. Op Nieuweoogst.nl verschijnen de komende tijd verschillende interviews en video's over dit thema. Volg ze op nieuweoogst.nl/boerinnen.

Grip op je bedrijf

Ben je bezig met het bedrijf pasklaar te maken voor de toekomst? Grip op je bedrijf is een opleidingsprogramma voor boeren en tuinders, op hbo+-niveau, die hun bedrijf klaar willen maken voor de toekomst. Het programma is gericht op agrarisch ondernemers die nadenken over de toekomst van het bedrijf en wil deze ondernemers daarbij ondersteunen. Meer informatie en aanmelden kan bij de LTO Academie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer