Investeerders zonneparken lopen deur bij boeren plat

Melkveehouder Geertjan Kloosterboer uit Oxe, nabij Deventer, krijgt regelmatig bezoek van projectontwikkelaars die op zijn land zonneparken willen aanleggen. 'Sommigen zijn opdringerig en komen met een gelikt verkoopverhaal.'

Investeerders+zonneparken+lopen+deur+bij+boeren+plat
© Ruben Meijerink

Kloosterboer heeft 62 hectare land. De afgelopen tijd is hij door meerdere projectontwikkelaars benaderd, schrijft het Brabants Dagblad. Ze hebben bedrijfsnamen waar hij nog nooit van heeft gehoord. Sommigen bellen netjes op, anderen staan onaangekondigd op zijn erf. Ze vrageb of hij een deel van zijn land wil verpachten voor een zonnepark. Ze weten precies wat de rendementen zijn en beloven hem gouden bergen. Het ene bod is nog hoger dan het andere.

Volgens het Brabants Dagblad is er een explosieve toename van zonneparken die vrijwel allemaal in handen komen van buitenlandse investeerders. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam: 'Onze subsidies zijn een melkkoe voor deze investeerders. Het levert ze hoge rendementen op, die ook nog eens weglekken naar het buitenland. Ze verdienen veel geld dat eigenlijk voor de regio is bedoeld.'


Gelikt verkoopverhaal

Sommige investeerders komen bij Kloosterboer aan met een gelikt verkoopverhaal. 'Alsof je in zo'n Tel Sell-reclame zit, dat gevoel. Ze doen je geloven dat je een volslagen idioot bent als je niet met ze in zee gaat.'

Soms drinkt Kloosterboer een kop koffie met ze, benieuwd naar de mogelijkheden. Als boer zit hij er dubbel in: zonneparken snoepen schaarse landbouwgrond af en drijven de prijzen op. Tegelijkertijd ziet hij dat zijn gemeente, Deventer, in 2030 energieneutraal wil zijn. Daarvoor zijn windparken en zonnevelden nodig. Dan kun je de hakken in het zand zetten of je gaat in gesprek. 'De grondprijzen zijn niet misselijk. Ze bieden je het tienvoudige van de normale waarde. Zo'n deal kan je als boer een goed pensioen opleveren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer