Pionier+Buysman+Kruiden+wil+energie+opwekken+uit+waterstof
Reportage
© Marcel Rob

Pionier Buysman Kruiden wil energie opwekken uit waterstof

Met verticale teelt, nieuwe soorten ledverlichting en experimenten met biologische teelt is Buysman Kruiden in Andijk sinds begin jaren tachtig een pionier in de kruidenteelt. Energie opwekken uit waterstof is het nieuwste plan.

'Bieslook? Dat is een dure teelt', zegt Piet Buijsman, een van de acht eigenaren van familiebedrijf Buysman Kruiden in Andijk. 'Ga maar na: de pollen die we deze herfst hebben gerooid, stonden in het voorjaar als plantje op het land en liggen nu bij 3 graden Celsius in de vriescel, waar we wekelijks uithalen wat we nodig hebben en dat opzetten in potten. Daarna groeit de bieslook in vijf lagen boven elkaar nog een week door tot verkoopbaar product. Maar ja, bieslook hoort nu eenmaal in ons assortiment.'

In 1983 begon de familie Buijsman, die zich tot dan toe bezighield met vollegrondsgroenteteelt, te experimenteren met bieslookpollen tussen de andere groentes. Piet Buijsman, terugblikkend: 'Wij waren het eerste tuinbouwbedrijf met verticale teelt naar een idee van Jaap Lestraden van installatiebedrijf Schulte & Lestraden. Dat gebeurde toen met tl-balken. Via Bakker Barendrecht kregen we in 1984 gelijk een mooie order met een contract voor 300.000 potten voor Albert Heijn. Daar zijn we tien jaar mee doorgegaan. Nu leveren we aan andere partijen en gebruiken we voor de verticale teelt van bieslook ledverlichting.'


Buysman Kruiden begon in de jaren tachtig met verticale teelt.
Buysman Kruiden begon in de jaren tachtig met verticale teelt. © Marcel Rob


Kleurrecept

Het assortiment kruiden breidde zich na die beginperiode gestaag uit. In 1997 kreeg de kwekerij de naam Buysman Kruiden. In eerste instantie gebruikte het bedrijf Son-T-lampen om de kwaliteit van de producten te waarborgen. Een nieuwe afdeling kreeg in 2016 ledlicht van Philips Toplighting, maar dat had een spectrum waar munt en koriander wel goed onder groeiden, maar basilicum niet. 'We wilden niet in elke afdeling met ander licht werken', zegt Buijsman. 'Daarom gingen we op zoek naar verlichting met een ander kleurrecept.'

Jammer dat onbekend is dat bepaalde PlanetProof-eisen strenger zijn dan biologische

Piet Buijsman, Buysman Kruiden in Andijk

Dat vond de kwekerij bij Rofianda in Tilburg, dat in samenwerking met het Zuid-Koreaanse Seoul Semiconductor een ledlamp heeft ontwikkeld met het spectrum van de zon. 'Het bootst het licht na van de maand mei, dan is het namelijk het mooist', zegt Buijsman. 'We hebben er nu een paar maanden mee gewerkt en het blijkt dat alle kruiden onder dit licht goed groeien. Er zijn nog wel wat kinderziektes, want de armaturen hebben nog te veel strooilicht. Dat heb je nu eenmaal met nieuwe ontwikkelingen, maar hopelijk komt dat in orde.'


Zo duurzaam mogelijk

De kwekerij werkt zo duurzaam mogelijk. Al het water, dat uit regenwaterbassins met een inhoud van 5 miljoen liter komt, recirculeert via eb- en vloedtafels door het bedrijf. Het gebruik van kunstmeststoffen is minimaal en deze komen niet in het milieu terecht. De kwekerij gebruikt weinig energie dankzij 300 zonnepanelen op de schuurdaken en warmte-koudeopslag onder de schuren. De kassen hebben diffuus glas en een antireflecterende coating voor een efficiënt gebruik van het invallende licht. 'Als je beseft dat slechts 9 procent van het aardoppervlak geschikt is als landbouwgrond, moeten we daar goed mee omgaan', zegt Buijsman. 'Zeker met de verwachte groei van de wereldbevolking van 7 naar 9 miljard.'


Buysman Kruiden gebruikt insecten als roofmijten, roofwantsen en sluipwespen om ziekten en plagen tegen te gaan. De kwekerij heeft twee jaar proeven gedaan met de biologische teelt van basilicum. Met name in de winterperiode bleek de houdbaarheid een probleem te zijn. 'Volgens de biologische richtlijnen mogen we de kunstmatige meststoffen die we nu aan de voeding toevoegen niet gebruiken', zegt Buijsman. 'Met ons PlanetProof-certificaat mag dat wel. Ik vind het wel eens jammer dat veel retailers en consumenten niet weten dat biologische middelen ook giftig kunnen zijn en dat de eisen voor PlanetProof voor energie- en waterbesparing, waterkwaliteit en afvalverwerking strenger zijn dan die voor het biologische SKAL-keurmerk.'


Waterstof

Buysman Kruiden werkt sinds 2019 samen met Royal FloraHolland in het segment eetbare bloemen en planten. Met een jaarlijkse groei van zo'n 500 procent bleek dat een schot in de roos. Daarom heeft de kruidenkwekerij begin dit jaar de huisstijl vernieuwd en is de interesse vanuit het buitenland toegenomen. Sinds drie jaar heeft Buysman Kruiden een webshop, die 'kruidenboeketten' levert aan consumenten als alternatief voor een bos bloemen.

De 65-jarige Buijsman denkt niet aan stoppen met werken, want hij zit nog vol met nieuwe ideeën. 'Wij willen onze gasgestuurde ketel ombouwen voor waterstof. Waterstof is op dit moment nog vijf keer zo duur als aardgas, maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat we die voor willen blijven. We zijn aan het bedenken hoe we met een windmolen en zonnepanelen zelf waterstof kunnen maken. Ik heb daarvoor al contact gelegd met een molenfabrikant.'


Basilicum vormt met 40 procent afzet de grootste teelt.
Basilicum vormt met 40 procent afzet de grootste teelt. © Marcel Rob


Kruidenpotten vooral naar supermarkten

Buysman Kruiden beschikt over 11.000 vierkante meter kas en produceert 1,5 tot 2 miljoen kruidenpotten per jaar. Basilicum maakt 40 procent van de afzet uit en verder kweekt het bedrijf bieslook, koriander, peterselie, rode shiso (notenkruid), munt, chocolade- en Zwitserse munt, tijm, salie, citroenmelisse, citroenbasilicum en basilicum piccolino. De kruidenpotten zijn voor een groot deel bestemd voor supermarkten en via inkoopbedrijven en groothandels voor markten, groentespeciaalzaken en tuincentra. De acht firmanten van de kwekerij, vier oudere - waaronder Piet Buijsman - en vier jongere, stammen af van (over)grootvader Piet Buijsman, die bijna een eeuw geleden begon met de teelt van kool, aardappelen, uien en bloembollen. Met uitzondering van scholieren die op de zaterdagen en in de vakanties bijspringen heeft het bedrijf verder geen medewerkers. Buysman Kruiden is PlanetProof-, MPS-A+- en Global GAP-gecertificeerd en gebruikt gerecyclede en recyclebare kweekpotten zonder carbon black.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer