Weer meer Fries roodbonte koeien geregistreerd

Het aantal Fries roodbonte koeien groeit gestaag. Waren er in 1997 nog slechts 17 stamboekgeregistreerde koeien, in 2014 waren er ruim 600. Als gevolg van fosfaatreductieregelingen was er een dip richting de 500. In augustus 2020 is het aantal gestegen tot 778 stamboek S-geregistreerde dieren met meer dan 87,5 procent Fries roodbontbloed. Dit is het hoogste aantal sinds 1997.

Weer+meer+Fries+roodbonte+koeien+geregistreerd
© Han Reindsen

Mede door de inspanningen van stichting Roodbont Fries Vee is een aantal bedrijven stamboeklid geworden en is met DNA-analyse een aantal koeien S-geregistreerd. Daarnaast wordt jaarlijks een nieuwe stier ingezet als ki-stier. Deze ki-stieren worden royaal gebruikt. Sperma van de Fries roodbonte stieren is inmiddels verkrijgbaar bij meerdere ki-stations en dat maakt het makkelijker om de stieren te gebruiken.

De stichting ziet toenemende belangstelling uit het buitenland voor het sperma van deze stieren. Ook zijn er jonge boeren die Fries roodbonte koeien zijn gaan houden. De stichting ziet eveneens een sterke toename van 50 procent Fries rode kalveren. Veelal gaat het om een kruising van een Fries rode stier op een Holstein-veestapel.


Goede registratie

Een punt van aandacht is de stamboekregistratie. Uit de overzichten die stichting Roodbont Fries Vee van CRV en het Fries-Hollandse Rundvee-Stamboek (FHRS) ontvangt, blijkt bijna een kwart van de dieren een C-registratie te hebben. Dit betekent dat een dier niet voldoet aan de voorwaarden voor stamboekregistratie.

Voor die registratie moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet de geboortemelding binnen drie dagen na de geboorte worden gedaan. Ook moet bij het weiden van een stier met koeien of pinken de start- en einddatum van dit samenzijn worden geregistreerd bij het stamboek. Voor stieren die worden ingezet voor de voortplanting, gelden strengere eisen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer