Groningse melkveehouder koestert Friese koe

Het melkveebedrijf van Sandra en Harald Woldring in Haren is door Stichting Zeldzame Huisdierrassen erkent als het eerste fokcentrum van de Fries roodbonte koe.

Het Friese roodbonte ras is een dubbeldoelkoe met sterke genen, waarvan er over de hele wereld nog maar zeshonderd exemplaren rondlopen. In Nederland zijn er ongeveer vierhonderd koeien en bijna de helft daarvan behoren tot het bedrijf van de Woldrings in het Groningse Haren.

Sandra Woldring is gek op haar koppel. 'Het zijn hele vriendelijke koeien die sterk zijn en ook gerust in een natuurgebied kunnen lopen, omdat ze het goed doen op sober voer. Ons jongvee loopt bijvoorbeeld rond op klei-, veen- en zandgronden in Groningen en Drenthe. Maar van een kale cracker kun je niet heel erg groeien. We moeten ze soms wel een beetje ondersteunen.'

Levend erfgoed

De Woldrings hebben grote plannen voor hun boerderij met een bezoekerscentrum en de verkoop van eigen producten die de dubbeldoelkoeien opleveren. Woldring denkt dat mensen, nu hun bedrijf een erkend fokcentrum is, hun boerderij sneller weten te vinden.

'Ik hoop dat meer mensen dit ras gaan houden. Dat is belangrijk voor de biodiversiteit. Het is een duurzame koe en dat past goed in de nieuwe visie voor de landbouw. Wat dat betreft zien wij het Fries roodbont als ras voor de toekomst. En dat terwijl het natuurlijk ook een fraai stukje levend erfgoed is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer