Friese roodbonten in Haren knelgeval

Het ministerie van LNV heeft het Friese roodbont-melkveebedrijf van Harald en Sandra Wolding in Haren aangemerkt als knelgeval in het kader van de fosfaatwetgeving.

Friese+roodbonten+in+Haren+knelgeval
© Ida Hylkema

Het bedrijf kampte enkele jaren voor de referentiedatum met ziekte binnen de veestapel door een mangaanvergiftiging, waarschijnlijk als gevolg van een watepeilverhoging. Daardoor was de bezetting op de referentiedatum, 2 juli 2015, niet op volle sterkte.


Hierdoor zouden vanwege de fosfaatrechten veertig koeien moeten worden geruimd. Dat leidde tot veel weerstand, omdat Fries roodbont een zeldzaam koeienras is. In Nederland zijn er nog zeshonderd koeien van dit ras, waarvan er 180 op dit bedrijf in Haren lopen.

Petitie

Stichting Roodbont Fries Vee startte daarop een online petitie om de overheid op andere gedachten te brengen. De petitie is meer dan 11.500 keer getekend. Nu het bedrijf wordt aangemeld als knelgeval, willen de ondernemers weer groeien naar 240 koeien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer