Varkenshouders registreren te laat in I&R-systeem

Veel varkenshouders registreren de aan- en afvoer van varkens te laat in het I&R-systeem. Dat blijkt uit administratieve inspecties die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2020 uitvoerde.

Varkenshouders+registreren+te+laat+in+I%26amp%3BR%2Dsysteem
© Archieffoto Marcel Bekken

De NVWA heeft in 2020 administratieve inspecties uitgevoerd aan de hand van een analyse van de gegevens van het I&R-systeem. Daaruit bleek al dat circa 40 procent van de varkenshouders zich niet altijd hield aan de wettelijke meldtermijnen voor verplaatsen van varkens.

De NVWA heeft vervolgens bij een groep van 240 varkenshouders, waar op basis van de analyse de meeste tekortkomingen werden vermoed, administratieve inspecties uitgevoerd. De autoriteit heeft op basis daarvan 59 schriftelijke waarschuwingen en 175 bestuurlijke boetes opgelegd. Het boetebedrag voor deze overtreding is 1.500 euro.


Uitbraak dierziekte

Bij de inspecties in 2020 bleek ook dat doodmeldingen van varkens niet altijd op tijd worden geregistreerd. Een ander aandachtspunt is het invullen van het kenteken van de transportwagen waar dieren mee aan- of afgevoerd zijn. Deze informatie is volgens de NVWA van belang om bij de uitbraak van een dierziekte transportbewegingen in kaart te brengen.

Bij I&R-inspecties die de NVWA in 2019 uitvoerde, was het niet op tijd melden van aan- en afvoer van varkens ook al de meest geconstateerde overtreding. De NVWA gaat met sectororganisaties in gesprek over de naleving van deze I&R-regels en blijft hier in de toekomst ook toezicht op houden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  12° / 4°
  85 %
Meer weer