CBL+vraagt+meer+tijd+voor+beoordeling+keurmerk
Nieuws
© Dirk Hol

CBL vraagt meer tijd voor beoordeling keurmerk

Koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft meer tijd nodig om een besluit te nemen over het keurmerk Farmer Friendly. Indien boeren overgaan tot blokkades van distributiecentra, dan wil CBL de schade op hen verhalen.

CBL-directeur Marc Jansen heeft Farmers Defence Force (FDF), de initiatiefnemer van de het keurmerk, met een brief op de hoogte gebracht. Jansen heeft al eerder laten weten meer tijd nodig te hebben. Hij is naar eigen zeggen verbaasd dat de verhoudingen met FDF zijn verhard en dat wordt gesproken over een ultimatum. 'Het CBL laat zich niet onder druk zetten met een ultimatum en daaraan gekoppelde dreigementen.'


Jansen doelt daarmee op de dreigementen van leden van Farmers Defence Force richting de supermarkten om zo de invoering van het keurmerk af te dwingen. In diverse berichten op de sociale media wordt opgeroepen tot het blokkeren van distributiecentra en het moedwillig creëren van chaos en schade. Als dergelijke acties plaatsvinden zal het CBL de gesprekken over het FarmerFriendly per direct beëindigen.


Niet acceptabel

'Vooral de klanten van de supermarkt en daarmee vrijwel alle inwoners van Nederland worden door mogelijke acties gedupeerd. Hier komt nog bij dat eventuele blokkades in deze coronatijd veiligheids- en gezondheidsrisico’s in het leven roepen, zowel voor de klanten als voor de medewerkers. Dit is niet acceptabel', meldt Jansen.


Jansen schrijft ook: 'Indien er desondanks onrechtmatige acties (waaronder blokkades) plaatsvinden, zal CBL niet schromen om eventuele aan haar of haar leden toegebrachte schade te verhalen op de daarvoor aansprakelijke partijen, waaronder (de bestuursleden van) FDF en individuele boeren die deelnemen aan blokkades, ongeacht of zij zijn aangesloten bij FDF.'


In overweging nemen

Jansen stelt dat het CBL niet voor 10 december kon reageren, zoals FDF had gevraagd. De koepel heeft op 17 november het voorstel voor het keurmerk FarmerFriendly van FDF in ontvangst genomen. Het CBL heeft aangegeven het voorstel serieus in overweging te nemen, maar de organisatie wilde het voorstel ook bespreken met haar achterban en vond de tijd daarvoor te kort.

Het voorstel behelst onder meer de afdracht door supermarkten van 3 procent van hun totale omzet aan coöperatie FarmerFriendly, die dit vervolgens zal verdelen onder de Nederlandse boeren. Het voorstel roept vragen op, zegt het CBL. Eén van die vragen is of het voorstel de mededingingstoets doorstaat. Hiervoor moet het voorstel worden besproken met de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De ACM heeft het CBL laten weten het keurmerk niet inhoudelijk te hebben beoordeeld.


Breed voedseloverleg

In de gesprekken met FDF en andere boerenorganisaties heeft het CBL begrip uitgesproken voor de moeilijke situatie waarin veel boeren zich bevinden door toenemende eisen vanuit de politiek en de samenleving. Met FDF heeft het CBL besproken dat iedere schakel in de voedselketen een goede boterham moet kunnen verdienen. Supermarkten vinden dat boeren en tuinders een eerlijke prijs moeten ontvangen voor de geleverde producten.

Het CBL maakt zich sterk voor een gesprek over het verdienvermogen voor boer en tuinder met alle partijen die van invloed zijn, en vindt dat dat in januari moet plaatsvinden. Het CBL doet daarom een oproep aan alle organisaties van boeren en tuinders zoals LTO Nederland, Agractie en FDF maar ook de levensmiddelenindustrie (FNLI), horeca (KHN), cateringorganisaties (Veneca) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om zich hierbij aan te sluiten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer