Copa-Cogeca: 'Akkoord biedt perspectief om vooruit te gaan'

Het akkoord van de EU-landbouwministers over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is niet perfect, maar biedt boeren en tuinders voldoende aanknopingspunten om vooruit te gaan. Dat zegt de Europese koepel van landbouworganisaties Copa-Cogeca in een reactie.

Copa%2DCogeca%3A+%27Akkoord+biedt+perspectief+om+vooruit+te+gaan%27
© Twan Wiermans

Het GLB-voorstel voor de periode vanaf 2023 is niet perfect, maar het is een compromis dat boeren en coöperaties in staat stelt vooruit te gaan, in hun productie te investeren en groener te worden, vindt Copa Cogeca. De organisatie denkt wel dat er pas een uitgebreide analyse kan worden gemaakt na de eindstemming in het Europees Parlement op vrijdag 23 oktober.

Het GLB is door Europese Commissie in 2018 voorgesteld. Het Europees Parlement moet daar op dit moment over stemmen. Dit vraagt enkele dagen, aangezien er ook over bijna 700 moties wordt gestemd.


De leden van het Europees Parlement namen een verantwoord besluit, met een duidelijke meerderheid van 503 stemmen, vindt Copa-Cogeca. De organisatie is van mening dat er sprake is van aanpassing en transitie, niet van revolutie.

De koepel van landbouworganisaties prijst het werk van de GLB-rapporteurs, de leden van de landbouwcommissie in het parlement en het Duitse voorzitterschap van de Landbouwraad, dat veel werk heeft gestoken in het bereiken van een gemeenschappelijk standpunt van alle lidstaten.

Europese boeren en landbouwcoöperaties begrijpen het signaal dat vanochtend is afgegeven, aldus Copa-Cogeca. 'We zullen aan het werk gaan om de belangrijkste doelstellingen van het toekomstige GLB te verwezenlijken. Boeren rekenen erop dat het proces dat nu in gang is gezet tijdens verdere onderhandelingen wordt voortgezet.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer