Aardappelmarkt bereikt nieuw dieptepunt

De aardappeltermijnmarkt bereikte maandag een koers van 5,30 euro per 100 kilo. Dat is de laagste notering van het afgelopen jaar voor fritesaardappelen op levering in april 2021.

Aardappelmarkt+bereikt+nieuw+dieptepunt
© Twan Wiermans

De aardappelmarkt blijft in mineur, constateert beursmakelaar De Vries en Westermann. De tweede coronagolf en aansluitende lockdownmaatregelen in veel landen wereldwijd zorgen ervoor dat de afzet vlak blijft en de markt zich dus niet laat inspireren.

Er is niet of nauwelijks vraag naar vrije aardappelen voor de verwerking. In navolging op afgelopen voorjaar worden ook nu weer de verwerkingsvolumes van de aardappelindustrie naar beneden bijgesteld. De handel in aardappelen beperkt zich vooral nog tot het niveau van de alternatieve bestemmingen, zoals veevoer, vergisting of de verwerking tot vlokken.

Op de actieve markt verlaagde Belgapom afgelopen vrijdag de notering van Fontane en Challenger van 3 euro naar 2 euro per 100 kilo. Voor Bintjes, die niet bestemd zijn voor de verwerkende industrie, wordt maximaal 3 euro per 100 kilo betaald.


Kuststrook België

De Vries en Westermann meldt dat in Noordwest-Europa nog 20 tot 25 procent van de aardappelen moet worden gerooid. Onder meer in de kuststrook van België is in oktober nog veel neerslag gevallen, daar is sprake van een rooiachterstand. Het verwachte droge weer in de komende periode stelt de Europese aardappeltelers waarschijnlijk wel in de gelegenheid om vrijwel alle aardappelen te oogsten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer