VVD en CDA bezorgd om monitoring vogelgriep

De Tweede Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) hebben schriftelijke vragen ingediend bij landbouwminister Carola Schouten over de aanpak en monitoring van de vogelgriepuitbraak. Ze willen onder meer weten waarom er in het deskundigenadvies geen rekening wordt gehouden met insleep van de ziekte via luchtinlaten van ventilatiesystemen.

VVD+en+CDA+bezorgd+om+monitoring+vogelgriep
© Dirk Hol

De Kamerleden wijzen de minister op signalen van getroffen pluimveehouders en dierenartsen dat het virus in het midden van de stal aan de windkant is ontstaan en dat dit terug te leiden kan zijn op een besmetting via de ventilatie-inlaat. Ze willen weten of hier verder onderzoek naar wordt gedaan, zodat er, indien nodig, snel aanvullende maatregelen genomen kunnen worden bij de luchtinlaat. Volgens deskundigen kunnen mist en waterdeeltjes, juist in deze tijd van het jaar, gemakkelijk als transportmiddel voor virusdeeltjes dienen.

Lodders en Geurts merken op dat het vaak weken en soms maanden duurt, voordat updates van de deskundigen over de vogelgrieprisico's worden gepubliceerd. Ze willen weten hoe de communicatie naar professionele pluimveehouders verloopt, maar ook naar hobbyhouders. Zij hebben geen ophokplicht, maar wel een afdekplicht. 'Hebben hobbyhouders een meldplicht als zij mogelijk te maken hebben met een besmetting van vogelgriep?' willen de Kamerleden weten. 'Heeft u inzicht in hoeveel hobbyhouders zijn getroffen door een besmetting met het vogelgriepvirus?'
Plaagdierbestrijding

Beide Kamerleden willen ook weten of er meer kan worden gedaan aan plaagdierbestrijding om insleep van vogelgriep te voorkomen. Deskundigen wijzen op het belang daarvan. 'Deelt u de zorg dat het beleid van de afgelopen jaren tot een achteruitgang heeft geleid van een effectieve plaagdierbestrijding en dat dit tot onwenselijke ontwikkelingen heeft geleid?' Ze willen weten of Schouten bereid is pluimveehouders meer mogelijkheden te bieden voor een adequate plaagdierbestrijding.

Tot slot willen Lodders en Geurts weten of het mogelijk is om de salmonellacontrole anders vorm te geven. Op dit moment gaan controleurs nog van bedrijf naar bedrijf. Mogelijk is het beter om de controles tijdelijk in het pakstation te doen, suggereren ze.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer