Tweede R&O pluimveetransporteur steeds vaker verplicht

Nu in steeds meer landen hoogpathogene vogelgriep opduikt, moeten vervoersmiddelen voor gevogelte of broedeieren die uit een aantal landen komen voor een tweede keer een reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan. Dat stelt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Tweede+R%26amp%3BO+pluimveetransporteur+steeds+vaker+verplicht
© Pixabay

Zo is hoogpatogene vogelgriep vastgesteld in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Denemarken, Frankrijk en Kroatië. Vervoersmiddelen voor gevogelte of broedeieren die vanuit deze landen naar Nederland komen, moeten onmiddelijk na binnenkomst in ons land worden gereinigd en ontsmet op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats voor veetransportmiddelen. Of op een geregistreerde reinigings- en ontsmettingsplaats voor pluimveetransportmiddelen.

Het gaat hierbij niet alleen om vervoersmiddelen die uit een bepaald land afkomstig zijn, maar ook wanneer ze een van deze landen hebben doorkruist. Ook is een extra R&O verplicht voor dergelijke vervoersmiddelen die afkomstig zijn van buiten de Europese Unie.

Na afloop van de tweede R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende of geregistreerde R&O-plaats. Vervolgens stuurt de transporteur dit bewijs naar het centrale meldpunt van de NVWA.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer