TuinbouwAlert waarschuwt voor tomatenchlorosevirus

TuinbouwAlert waarschuwt glastuinders voor het tomatenchlorosevirus (ToCV). Het is nog steeds niet helemaal geëlimineerd, stellen de betrokken organisaties. Glastuinbouw Nederland, GroentenFruit Huis en Plantum geven daarom het dringende advies aan alle tomatentelers en opkweekbedrijven om maatregelen te nemen tegen het virus.

TuinbouwAlert+waarschuwt+voor+tomatenchlorosevirus
© Twan Wiermans

In het 'Hygiëneprotocol: Van beheersingsstrategie tot eliminatie ToCV in tomaat' staat welke maatregelen nodig zijn. Het protocol is gericht op beheersing in de opkweek en de teelt, aangevuld met een eliminatie in de teeltwisseling om Nederland ToCV-vrij te krijgen.

Het virus is lang latent aanwezig en heeft als verspreidingsvector wittevlieg. Om de wittevlieg te bestrijden, is een vrijstelling van Verimark afgegeven in de teelt van tomaat. Het middel is als aanvulling nodig om het geïntegreerde biologische systeem voor wittevliegbeheersing met roofwantsen en sluipwespen in stand te houden.


Quarantaineorganisme

Volgens het protocol moeten alle wittevliegen bij de teeltwisseling worden afgedood en het gewas verantwoord worden afgevoerd. Bestrijding van ToCV is voor de internationale marktpositie van de Nederlandse tomaat van groot belang, stelt Glastuinbouw Nederland. Het virus wordt als quarantaineorganisme beschouwd.

In totaal zijn achttien bedrijven (negentien locaties) sinds 2017 besmet met ToCV. Deze staan vooral in de westelijke provincies van het land. Eind 2017 is het eerste geval van ToCV vastgesteld in Nederland. Het aantal getroffen bedrijven en locaties is wel duidelijk afgenomen. Paprika en aubergine zijn ook waardplanten van ToCV.

Onder de noemer TuinbouwAlert werken brancheverenigingen in de groente- en fruitsector samen aan de beheersing van de risico's, incidenten en crises. Deze organisaties zijn GroentenFruit Huis, die optreedt als coördinator, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, LTONederland, Glastuinbouw Nederland en Plantum.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer