Negentien bedrijven besmet met tomatenchlorosevirus

In totaal zijn negentien bedrijfslocaties sinds 2017 besmet met het tomatenchlorosevirus (ToCV), meldt Glastuinbouw Nederland.

Negentien+bedrijven+besmet+met+tomatenchlorosevirus
© Frank de Roo

Eind 2017 is het eerste geval van ToCV vastgesteld in Nederland. Het aantal getroffen bedrijven en locaties neemt dit jaar duidelijk af, maar het virus is nog steeds niet helemaal geëlimineerd, waarschuwen de koepelorganisatie voor glastuinders, GroentenFruit Huis en Plantum. De drie geven nog steeds het dringende advies aan alle tomatentelers en opkweekbedrijven om maatregelen te nemen tegen het virus.

In het 'Hygiëneprotocol: Van beheersingsstrategie tot eliminatie ToCV in tomaat' staat welke maatregelen nodig zijn. Het is gericht op beheersing in de opkweek en de teelt, aangevuld met een eliminatie in de teeltwisseling om Nederland ToCV-vrij te krijgen.


Wittevlieg

Het virus is lang latent aanwezig en heeft als verspreidingsvector wittevlieg. Om de wittevlieg te bestrijden, is een vrijstelling van Verimark in de teelt van tomaat afgegeven. Het middel is als aanvulling nodig om het geïntegreerde biologische systeem voor wittevliegbeheersing met roofwantsen en sluipwespen in stand te houden.


Volgens het protocol moeten alle wittevliegen bij de teeltwisseling worden afgedood en het gewas verantwoord worden afgevoerd. Bestrijding van ToCV is voor de internationale marktpositie van de Nederlandse tomaat van groot belang, stelt Glastuinbouw Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer