Vrijstelling+Verimark+in+tomaat+tegen+wittevlieg
Nieuws
© Twan Wiermans

Vrijstelling Verimark in tomaat tegen wittevlieg

Het gewasbeschermingsmiddel Verimark heeft een tijdelijke vrijstelling gekregen voor voor de bedekte tomatenteelt ter bestrijding van wittevlieg, de overbrenger van tomatenchlorosevirus (ToCV).

Verimark met de werkzame stof cyantraniliprole is uitsluitend toegelaten als insectenbestrijdingsmiddel door middel van een druppelbehandeling. De vrijstelling, op grond van artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, gaat in vanaf vandaag voor een periode van 120 dagen, tot en met 23 november 2018.

Lees ook: Tomatenchlorosevirus op meer kwekerijen gevonden

Deze vrijstelling is van belang om Nederland ToCV-vrij te krijgen, aangevuld met een hygiëneprotocol. Het protocol is gericht op een beheerstrategie tijdens de opkweek en de teelt en eliminatie voor iedere teeltwisseling. De vrijstelling is slechts van toepassing indien het Wettelijk Gebruiksvoorschrift van dit besluit wordt nageleefd.

Ketenbreed sectorplan

De vrijstelling is onderdeel van een ketenbreed sectorplan, waarvoor samen met Plantum en GroentenFruit Huis in overleg met de NVWA een hygiëneprotocol is opgesteld. Bij de opkweek draait het protocol om hygiëne in combinatie met chemische bestrijding van wittevlieg. Het moet resulteren in levering van schoon plantmateriaal aan telers, dat vrij is van wittevlieg en ToCV.

Ook houdt het protocol er rekening mee dat telers hun teelt meteen moeten kunnen opstarten met biologische bestrijding. Voor teeltbedrijven staat hygiënisch werken voorop. Aansluitend is goede training van het personeel op het signaleren van aanwezigheid van wittevlieg en ToCV in het gewas vereist.

Roofwants

Zowel kaswittevlieg en Bemisia worden aangepakt met biologische bestrijders door de inzet van de roofwants Macrolophus pygmaeus, de sluipwesp Eretmocerus eremicus en insectenpathogene schimmels. Voor correctie is nu ook de mogelijkheid om Verimark toe te passen.

Deze vrijstelling is tot stand gekomen dankzij inspanningen van de NVWA, de fabrikant van Verimark FMC en de landelijke commissie Tomaat en team Plantgezondheid van LTO Glaskracht Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer