Tomatenchlorosevirus+op+meer+kwekerijen+gevonden
Nieuws
© Twan Wiermans

Tomatenchlorosevirus op meer kwekerijen gevonden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in het verspreidingsonderzoek van het tomatenchlorosevirus (ToCV) nog zeven bedrijven gevonden die zijn getroffen door de quarantaineziekte.

De zeven komen boven op de elf bedrijven die al waren gevonden voordat de NVWA het vervolgonderzoek startte. Tijdens dit spreidingsonderzoek, dat eind februari van start ging en in april is beëindigd, heeft de autoriteit zo'n veertig tomatenbedrijven in het Westland en nog eens veertig in de rest van Nederland onder de loep genomen. In twee derde van de gevallen ging het om bedrijven met belichte teelt.

De besmette bedrijven zijn gevonden in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant, waaronder het Westland en de driehoek Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek. Bij vrijwel alle kwekerijen ging het om belichte teelt. Volgens een woordvoerder van de NVWA zijn er in het oosten van het land geen besmette tomatenbedrijven aangetroffen.

Paprika en aubergine

De NVWA heeft ook 46 paprikakwekerijen en vijf auberginebedrijven onderzocht. Daar is het virus niet aangetroffen. Paprika en aubergine zijn waardplanten van ToCV.

Wat de gevolgen zijn van de nieuwe vondsten voor de status van Nederland, is nog onduidelijk. De Brusselse regels schrijven uitroeiing van het virus voor. De status op dit moment is 'aanwezig, maar maatregelen worden genomen om het uit te roeien'. Een slechtere status kan gevolgen hebben voor de export van bijvoorbeeld opkweekmateriaal.

ToCV werd in het najaar van 2017 voor het eerst gevonden in Nederland. Dat gebeurde bij drie tomatenbedrijven. Sindsdien zijn bij elkaar ruim honderd teeltbedrijven onderzocht.

Wittevlieg

ToCV is in het begin van deze eeuw aangetroffen in Zuid-Europa en in 2007 in Hongarije. De Nederlandse inzet is het virus beheersen tijdens de teelt en elimineren tijdens de teeltwisseling. De mogelijkheden daartoe lijken groter dan in de landen waar ToCV eerder is gevonden en niet is uitgeroeid. Daar betreft het deels buitenteelten waar de omstandigheden voor de wittevlieg, de enige verspreider van het virus, gunstiger zijn dan in kassen.

De bestrijding van de wittevlieg heeft prioriteit bij de aanpak van ToCV. Het virus is niet snel te vinden in het gewas. De symptomen zijn pas na vier tot zes weken zichtbaar zijn. Ook lijkt het schadebeeld veel op magnesiumgebrek.

Sectorplan
LTO Glaskracht Nederland, Plantum en GroentenFruit Huis werken in overleg met de NVWA aan een sectorplan om Nederland ToCV-vrij te krijgen, met onder andere een hygiëneprotocol.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer