Topsector keurt onderzoeken van BO Akkerbouw goed

De Topsector Agri & Food heeft vier nieuwe onderzoeksvoorstellen van BO Akkerbouw goedgekeurd. Het gaat om onderzoek en kennisverspreiding over bodem, bemesting, stengelaaltjes en gewasresten.

Topsector+keurt+onderzoeken+van+BO+Akkerbouw+goed
© VidiPhoto

De totale investering van BO Akkerbouw bedraagt 1,9 miljoen euro. Door bijdragen van andere partijen en een verdubbeling door de Topsector is de totale waarde van de projecten meer dan 8 miljoen euro. Dat is een ruime verviervoudiging van de bijdrage van akkerbouwers.

Directeur André Hoogendijk: 'Na het succes van 2019, toen de topsectoren maar liefst veertien voorstellen goedkeurde, hebben we het dit jaar bewust rustig aan gedaan. We hebben vooral gekeken naar de verlenging of uitbreiding van bestaande goedlopende projecten. Van de acht voorstellen die we hebben ingediend is de helft gehonoreerd. Dat is een nette score waar we tevreden mee zijn.' Wageningen University & Research is de (hoofd)uitvoerder voor de onderzoeken die allemaal begin 2021 zullen starten.


De vier onderzoeken

Het eerste onderzoek waarvoor geld beschikbaar komt gaat over de moleculaire karakterisering van waardplantenstatus van rassen van stengelaaltjes. Er zijn meer dan twintig stengelaaltjesrassen die van elkaar verschillen voor wat betreft de waardplant. Er is echter geen inzicht in de rassen die in Nederland voorkomen. Het project heeft als doel om de waardplantenstatus van in Nederland voorkomende stengelaaltjesrassen te ontrafelen.

Het volgende onderzoek is genaam 'Beter Bodembeheer, integraal en naar de praktijk'. Dit project ontwikkelt nieuwe kennis en integreert de kennis opgedaan uit eerdere onderzoeken rond de bodem. Het project ontwikkelt op basis hiervan samen met de partners praktische adviezen voor boeren en erfbetreders voor een integraal en duurzaam bodembeheer. Het project volgt op de lopende PPS Beter Bodembeheer.

Het derde project heet 'Betere stal, betere mest, betere oogst'. Dit project richt zich op de verwaarding van meststromen van nieuwe stalsystemen. Het is van belang dat nieuwe meststromen aansluiten bij de behoeften van de afnemers waaronder akkerbouwers. Het project draagt bij aan de optimalisatie van stalsystemen, de tussenbewerking en de toepassing in het veld.

Ten slotte wordt er bijgedragen aan het project 'Rol van gewasresten voor bladpathogenen van suikerbiet in bouwplanverband'. Dit project richt zich op de rol van gewasresten van diverse gewassen, groenbemesters en onkruiden op de overleving van ziekteverwekkers van suikerbiet in het bouwplan. Het gaat om de percelen in de jaren dat er geen bieten staan. Het onderzoek is een aanvulling op de lopende PPS Gewasrestenmanagement tegen ziekten van BO Akkerbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer