Twee-in-eenhuidvaccin tegen circo en mycoplasma

Hoe krijg je een virus en een bacterie in een huidvaccin van slechts 0,2 milliliter? Hipra is daarin geslaagd met een eigen uitvinding genaamd Nexhyon. In dit antigeen – een lichaamsvreemde cel – is een stukje van circovirus in een veldstam van de mycoplasmabacterie gestopt en daarmee is het vaccin gemaakt.

Twee%2Din%2Deenhuidvaccin+tegen+circo+en+mycoplasma
© John Lamers

Die uitvinding van Hipra klinkt eenvoudig, maar er hebben honderd mensen acht jaar aan gewerkt om te komen tot het nieuwe vaccin Mhyosphere PCV ID. Dit twee-in-eenvaccin beschermt tegen Mycoplasma hyopneumoniae en PCV2-typen a, b en d bij varkens. Hipra lanceerde het vaccin op 8 oktober via een online event in tien Europese landen.

Hipra streeft naar het toedienen van vaccins in de huid. Dat is effectiever en veiliger dan toedienen in de spier. In de huid zitten meer immuuncellen die het immuunsysteem op gang brengen. Vaccineren met een naald in de spieren is pijnlijker en geeft meer stress bij de dieren. Daar is bij naaldloze vaccinatie in de huid geen sprake van. Verder is er bij naaldloze toediening niet of nauwelijks risico op overdracht van ziekten.


Toedienen

Het gebruiksklare Mhyosphere PCV ID is toe te dienen met de nieuwe Hipradermic 3.0. Deze nieuwe versie is weer lichter gemaakt en slaat automatisch alle noodzakelijke informatie tijdens het vaccineren op. Via het 3G-netwerk gaat die informatie naar een smartphone, tablet of computer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer