Hollandse planten en bollen fleuren Boekarest op

Het parlementsgebouw uit de tijd van dictator Nicolae Ceausescu in Boekarest is enorm. Met een nieuwe tuin zet de Roemeense overheid een eerste stap om de stad te vergroenen. Nederlandse tuinbouwbedrijven leveren een deel van de planten.

Hollandse+planten+en+bollen+fleuren+Boekarest+op
© Bogdan Nicolae

Nederlandse tuinbouwbedrijven leveren planten voor de tuin van het op een na grootste overheidsgebouw ter wereld: het parlementsgebouw in Boekarest. Met het project 'Urban Landscapes Romania' willen zij meer voet aan de grond krijgen op de Roemeense markt.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) biedt daarvoor mogelijkheden met het programma 'Partners for International Business' (PIB).

Bloembollenbedrijf JUB Holland en vasteplantenkwekerij Molter in Noordwijkerhout, Van den Berk Boomkwekerijen in Sint-Oedenrode, Boomkwekerij Ebben in Cuijk, Gebr. Seuren Rozenkwekerijen in Lottum, graszaadbedrijf Barenbrug in Nijmegen en groendaksystemenleverancier Nophadrain in Kerkrade nemen deel aan het programma.


Anthos

Hun samenwerking is tot stand gekomen via Anthos, de brancheorganisatie van de handelsbedrijven in bloembollen en boomkwekerijproducten.

Roemenië is bezig met een inhaalslag om zijn steden te vergroenen

Remy Lubbe, vasteplantenkwekerij Molter in Noordwijkerhout

Secretaris Leon Smet van Anthos legt uit dat het startpunt een handelsmissie in 2016 met de toenmalige minister Lilianne Ploumen was, waaraan naast de brancheorganisatie een aantal boomkwekerij- en bloembollenbedrijven deelnam.

Daarna heeft Anthos een marktverkenning in Roemenië gedaan en via de landbouwraad in Boekarest contact gelegd met een Roemeens adviesbureau dat de contacten onderhoudt met lokale partijen.


Driejarige programma

Het driejarige programma is officieel gestart op 16 mei 2019 met het aanplanten van twee rozen die symbool staan voor de verbinding tussen Nederland en Roemenië in dit project, de Rhenus (Rijn) petrina, aangeboden door de Universiteit van Boekarest, en de Donau romantica, geleverd en geplant door Suzanne Verhaegh-Seuren van Seuren Rozenkwekerijen.

Haar kwekerij doet nog steeds aan het programma mee, maar het is Verhaegh tegengevallen hoe moeizaam de handel met Roemenië verloopt. 'Veel dingen worden onderhands geregeld, wat mij niet echt vertrouwen geeft over het betalen van orders. En als je ziet hoe de steden erbij liggen en hoe slecht het onderhoud is, dan is daar nog een lange weg af te leggen.'

Verhaegh verwacht dat de situatie de komende jaren wel zal verbeteren, maar vooralsnog doet zij liever zaken met andere landen.


Kosten

In PIB's dragen de deelnemende bedrijven in principe de kosten, in dit geval tienduizenden euro's. 'Daarbovenop kent RVO.nl eenzelfde bedrag toe om daarmee bijvoorbeeld de uren van het Roemeense adviesbureau en de coördinator te betalen', legt Smet uit.

Tegenover deze investeringen staan de orders voor meer dan 2 ton die de tuinbouwbedrijven hebben gekregen voor de levering van bomen, vaste planten en bollen.

Roemeense architecten hebben samen met het Nederlandse landschapsontwerpbureau VIC Landscapes de tuinen van ruim 3 hectare bij het parlementsgebouw ontworpen. In het voorjaar van 2021 is, na het aanplanten van Nederlandse vaste planten en rozen en als de bloembollen in bloei staan, een grote opening gepland.


Lalea uranus

Donderdag zijn de eerste bomen, hagen en bloembollen uit Nederland de grond in gegaan. Tijdens de geplande ceremoniële bijeenkomst zou een nieuwe bloembol, de Lalea uranus, gedoopt worden. Die bijeenkomst en dus ook de doop, zijn vanwege ‘politiek redenen’ op het laatste moment niet doorgegaan.

'Lalea' is Roemeens voor tulp en 'uranus' is de wijk die heeft moeten plaatsmaken bij de bouw van het parlementsgebouw. 'De rode kleur van de tulp past mooi bij het rood in de Roemeense vlag', zegt Jos Beelen van JUB Holland, dat nog 22.000 andere tulpenbollen levert en 4.000 vierkante meter Eikenhorstmengsel, bestaande uit paarse en lila bloembollen.


Kwestie van lange adem

Beelen was in 2016 al bij de handelsmissie en is enthousiast over het project. Dat het een kwestie is van lange adem met voormalige Oostbloklanden was hem al bekend, maar hij verwacht dat de inspanningen uiteindelijk zullen lonen.

Remy Lubbe van Molter verwacht met het project de markt in Roemenië te veroveren. 'Er zijn veel liefhebbers van planten en bloemen die steeds meer te besteden hebben. En ze zijn bezig met een inhaalslag om hun steden te vergroenen.'


Oekraïne en Moldavië

De kwekerij levert 49.000 vaste planten uit eigen veredeling aan het project. Lubbe beaamt dat dit project niet 'voor de korte klap' iets oplevert, maar dat het een goede manier is om een basis te leggen. In de toekomst verwacht hij aan soortgelijke programma's in Oekraïne en Moldavië deel te nemen.


Haagbeuken geven vormen van verdwenen gebouwen aan

Bureau Agriprogress, met vestigingen in Deventer en Boekarest, treedt op als coördinator voor het project 'Urban Landscapes Romania'. Oprichter Pieter Helfferich legt uit dat het 'Volkshuis' in Boekarest is gebouwd in opdracht van voormalig dictator Nicolae Ceausescu en dat daarvoor het 'Montmartre' van de stad is platgegooid. Voor een deel van de Roemeense bevolking herinnert het aan de onderdrukking en de armoede uit de communistische periode. Met de tuin, waarin borders van onder andere haagbeuken de vormen van verdwenen gebouwen aangeven, wil de Roemeense overheid de verbinding leggen tussen de periode waarin de Roemeense economie dreef op de landbouw en de innovatieve toekomst. Helfferich noemt het project een mooi uithangbord voor de Nederlandse tuinbouwsector, dat een opening kan bieden om meer groenproducten aan de Roemeense institutionele markt te leveren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer