Siertelers+op+zoek+naar+afzet+in+Roemeni%C3%AB
Nieuws
© Dick van Doorn

Siertelers op zoek naar afzet in Roemenië

Zeven bedrijven in de bloembollen- en boomteelt gaan samenwerken bij de afzet naar Roemenië. Daarvoor hebben zij een overeenkomst getekend.

De sierteeltbedrijven willen in het Oost-Europese land Nederlandse technologie, plantmateriaal en kennis verkopen. Onder de noemer 'Urban Landscapes Romania/Green City' onderzoeken de zeven het potentieel in Roemenië en starten zij aldaar projecten in de institutionele markt. Het gaat daarbij om het vergroenen van stedelijke gebieden in samenwerking met Roemeense bedrijven of overheden.

'De stedelijke ontwikkeling in Roemenië en de positie van groen daarin vraagt producten en kennis die leden van het consortium kunnen leveren', zegt Leon Smet, secretaris boomkwekerijproducten bij de Koninklijke Handelsbond voor Boomkwekerij- en Bolproducten Anthos. Deze koepelorganisatie begeleidt de groep.

Publiek en privaat geld

Het initiatief heeft de steun van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en valt onder het programma 'Partners for International Business (PIB)'. Het wordt daardoor gefinancierd met publiek en privaat geld. De totale kosten van het driejarige project liggen volgens Smet op 300.000 tot 500.000 euro.

Van dat geld wordt onder andere een projectleider in Roemenië ingehuurd. De zeven bedrijven bepalen gezamenlijk de invulling van het programma. Het is de bedoeling dat de eerste gezamenlijke presentatie in Roemenië in mei plaatsvindt. Verder doen de zeven mee aan beurzen en krijgen zij steun van economische en landbouwafdelingen van de Nederlandse ambassade. Afnemers bezoeken ook Nederland.

Daktuinen als vernieuwing

Uiteindelijk moet dit opdrachten opleveren in stedelijke gebieden, waarbij onder andere wordt gedacht aan de aanleg en het onderhoud van daktuinen op overheidsgebouwen. Het consortium bestaat uit Boomkwekerij Ebben in Cuijk, Molter en JUB Holland in Noordwijkerhout, Gebr. Seuren in Lottum, Nophadrain in Kerkrade, Vic Landscapes in Amersfoort en Van den Berk Boomkwekerijen in Sint-Oedenrode.

De keuze is op Roemenië gevallen omdat dit land een groot potentieel heeft voor de boomkwekerij- en bloembollensector. Anthos heeft al eerder verkennend onderzoek in het land gedaan. 'De mogelijkheden in Roemenië zijn bijvoorbeeld veel groter dan in het buurland Bulgarije', legt Smet uit.

Mocht het initiatief slagen, dan wil Anthos soortgelijke PIB-projecten in Rusland en China organiseren. Het is voor het eerst dat de boomkwekerij- en bollensector werkt met een PIB-project.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  13° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 1°
  80 %
Meer weer