Brexit%3A+pootgoedsector+aan+vooravond+van+EU%2Dexportverbod
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Brexit: pootgoedsector aan vooravond van EU-exportverbod

De pootaardappelsector in Groot-Brittannië is in rep en roer. Onder een no-dealbrexit krijgt de sector bij de export te maken met een totaalverbod naar Europa en Noord-Ierland.

Als EU-lidstaat heeft Groot-Brittannië elke winter 30.000 ton pootgoed ter waarde van 13,5 miljoen Britse pond (ongeveer 12,3 miljoen euro) naar het vasteland van Europa geëxporteerd. Dit meldt het Britse tijdschrift Farmers Weekly.

Na 31 december wordt Groot-Brittannië volgens de handelsregels van de Europese Unie (EU) geclassificeerd als een derde land, tenzij er een handelsovereenkomst wordt bereikt met de EU. Er moeten specifieke overeenkomsten worden gesloten voor een derde land om zaken te doen met het handelsblok van de EU.

De resulterende 'gelijkwaardigheid van derde landen' erkent dat een gewas of product voldoet aan de normen voor plantgezondheid (fytosanitair) en productie. Tot nu toe is het Verenigd Koninkrijk er niet in geslaagd om een dergelijke overeenkomst te bereiken.


Fytosanitaire regels

Teler, exporteur en president van de British Potato Trade Association, Sandy McGowan, zei dat zelfs de handel met Noord-Ierland wordt verboden, aangezien Noord-Ierland en de Ierland een landgrens delen. De fytosanitaire regels van de EU zijn dan van toepassing.

'Normaal gesproken loopt de export door tot maart. Maar dit jaar moeten we alles binnen een paar weken voor 31 december verzenden', zegt McGowan. Zelfs als het gewas kan worden klaargemaakt, is het transport van duizenden tonnen aardappelen over honderden kilometers ingewikkeld, zei hij.


Schotland

Driekwart van de 12.000 hectare pootaardappelen in het Verenigd Koninkrijk wordt in Schotland verbouwd en is goed voor 80 procent van de export. Honderden vrachtwagens, indien beschikbaar, moeten in de kerstperiode worden geladen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer