LTO Akkerbouw en NFO nemen afstand van PlanetProof

LTO-vakgroep Akkerbouw en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) verbreken de contacten met duurzaamheidskeurmerk PlanetProof. Beide partijen stellen vast dat het keurmerk telers geen meerprijs heeft opgeleverd.

LTO-vakgroep Akkerbouw en de NFO hebben SMK, de organisatie achter PlanetProof, schriftelijk op de hoogte gebracht van hun besluit. Eerder bleek uit onderzoeken van Nieuwe Oogst en de NFO dat telers geen meerprijs kregen voor hun extra duurzaamheidsinspanningen voor het PlanetProof-keurmerk. 'Je wordt niet beloond voor de extra moeite', stelt Dirk Jan Beuling namens LTO-vakgroep Akkerbouw. 'Je creëert alleen hogere eisen voor productie.'


'We willen als akkerbouw van alles doen voor duurzaamheid, maar als het ons niets extra oplevert, heeft het geen zin', zegt Beuling. 'SMK heeft het standpunt dat het keurmerk een technisch vehikel is om duurzaamheid aan te geven. De rest laten ze over aan de marktwerking.'


Uien en aardappelen

Beuling is teleurgesteld over de gang van zaken. Hij vindt ook dat SMK op dit vlak tekort is geschoten. 'Er werd weinig waarde gehecht aan een hogere prijs. Dat stond ons tegen. Want dan betekent certificering alleen een lastenverzwaring.' De lasten voor de telers bestaan onder meer uit de kosten voor certificering en een periodieke keuring. Daarnaast is het middelenpakket voor de teler beperkt en moet hij op het bedrijf activiteiten die bijdragen aan de duurzaamheid.

Ook stelt de akkerbouwer dat de keten het keurmerk niet omarmt. 'De uienverwerkende keten heeft er geen zin in, want ze lopen het risico dat ze concurrent worden van hun eigen uien. Bij levering van tafelaardappelen aan de Nederlandse retail is het anders. Dan zijn telers meestal verplicht dit keurmerk te hebben. De retail wil alles doen als de consument erom vraagt.'


Verantwoordelijkheid in de keten

'Bij de start van PlanetProof is ons vertelt dat dit keurmerk een meerprijs zou opleveren', zegt NFO-voorzitter Gerard van den Anker. 'Er werd ook gesproken over een gedeelde verantwoordelijkheid in alle schakels van de keten. Maar de bijbehorende kosten zijn alleen voor de primaire producent. Als na een aantal jaren blijkt dat de meerprijs uitblijft, dan moet je de vraag stellen waarom je de extra kosten voor certificering moet maken.'

Van den Anker stelt ook dat de PlanetProof-lat steeds hoger komt te liggen. 'Er is geen stip aan de horizon waar je naartoe moet. Het blijft dynamisch. Als teler blijf je ongewis wat er nog voor eisen en kosten bijkomen. Er komt geen rust in de ontwikkeling.'

Of telers doorgaan met het keurmerk, moeten zij zelf bepalen, vindt de NFO-voorzitter. Voor de afzet hebben veel fruittelers het certificaat niet per definitie nodig. 'Je moet kijken welke afzetstrategie bij je bedrijf past. Voor de export heeft PlanetProof geen waarde, want het is een puur Nederlands certificaat. Peren worden voornamelijk voor de export geproduceerd, dus voor die telers is het geen probleem. Fruittelers hebben PlanetProof ook niet nodig om te werken aan biodiversiteit en duurzaamheid.'


Melk en groente

De melkveehouders van LTO Nederland praten nog wel met SMK. Voor melk met het PlanetProof-keurmerk ontvangen zij wel een meerprijs. Ook LTO-vakgroep Vollegrondsgroenten is actief in de werkgroep van PlanetProof. De meeste retailorganisaties stellen het keurmerk verplicht aan leveranciers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer