Kesselse familie Van den Eertwegh runt gemengd bedrijf

Van de productie van gezond voedsel tot aandacht voor dier- en plantgezondheid, van het beheer van een mooi en divers landschap tot het bijdragen aan een gezonde economie: de Limburgse boeren en tuinders houden de provincie letterlijk gezond. Vandaag een gesprek met boer en tuinder Wim van den Eertwegh.

Kesselse+familie+Van+den+Eertwegh+runt+gemengd+bedrijf
© Bram Becks

Wim van den Eertwegh (61) uit Kessel stond aan het einde van de hittegolf op het punt om Chinese koolplantjes in de grond te stoppen. 'Op ons bedrijf lopen alle werkzaamheden door elkaar heen. Ik kan 's ochtends plannen wat we wanneer gaan doen, maar het loopt altijd anders. Dat is voor sommige werknemers ook weleens lastig.'

Zijn dag begint elke ochtend vroeg met het voeren van de 150 vleeskoeien. Om 7 uur starten de twee vaste personeelsleden, tijdens oogstwerkzaamheden aangevuld met een vaste ploeg seizoensarbeiders. Naast zijn vrouw Carla Beurskens zit ook zoon Chiel (29) in de maatschap. Zijn broer Twan is verantwoordelijk voor de huisverkoop.


130 hectare

Het is een gemengd bedrijf. Op 130 hectare grond worden aardappelen, bieten, mais en gras verbouwd en vollegrondsgroenten als rabarber, wortelen, asperges en Chinese, witte en rode kool. Dit jaar is er de vroege rabarberteelt, overgenomen van een stoppende tuinder uit de buurt. Het is een gewas dat donker en verwarmd in een tunnelkas wordt verbouwd, vergelijkbaar met de teelt van witlof.

Het resultaat is voedsel dat veiliger is dan ooit

Wim van den Eertwegh, boer en tuinder in Kessel

Flexibel zijn is het credo bij de familie Van den Eertwegh. Continu het bouwplan aanpassen met het oog op markt en mogelijkheden. 'Toen ik zelf in het bedrijf begon, had ik wel bedacht dat telen voor wereldmarktprijzen een spelletje is dat we altijd zouden gaan verliezen. Dus de aardappelen gaan naar een fritesverwerker in de buurt, de koeien naar ambachtelijke slagers en groenten deels naar de eigen winkel. Als je kwaliteit levert, zijn afnemers ook bereid het te betalen.'


Lokale markt

Tegelijkertijd staat de lokale markt ook onder druk, ziet de ondernemer. 'We hebben drie kinderen en die zullen niet snel langs de bakker, slager en groenteboer rijden, als ze in tien minuten al hun boodschappen bij één supermarkt kunnen doen. Veel mensen kiezen voor gemak. Wij zien in onze winkel een steeds ouder publiek en de fijnproevers.'

Een van de uitdagingen in een gemengd bedrijf met twaalf teelten is om voor alle aspecten van de bedrijfsvoering kennis en kunde in huis te hebben. 'En je bent eigenlijk altijd aan het werk', zegt Van den Eertwegh, die een beperkte longcapaciteit heeft als gevolg van COPD. 'Soms ben ik fysiek echt moe, maar omdat ik het werk zo graag doe, geeft het ook veel energie.'


Gortdroog

De hittegolf in augustus baart de ondernemer zorgen. Voor het derde jaar op rij was het gortdroog. 'Gelukkig hebben we ook kleigronden waar we beter op kunnen telen. Daarnaast hebben we een vergunning om te beregenen. Maar laatst stond een medewerker van het waterschap op de stoep, omdat de waterweg vanuit Baarlo droog bleek te vallen. Gelukkig kan de volgende dag weer wat water worden ingelaten, maar het blijft knagen.'

Volgens Van den Eertwegh moet je nu weleens een maisveld laten verdrogen om de intensieve teelt voorrang te geven en daar weer in berusten. 'Wat we de afgelopen tijd met alle weersextremen als abnormaal hebben betiteld, is nu normaal. Op de lichte zandgronden kun je onder deze droge omstandigheden niet veel.'


Bodemvruchtbaarheid

Sinds een jaar of tien investeert de familie flink in bodemvruchtbaarheid en -gezondheid. 'Ik zag boeren en tuinders maar kunstmest strooien, terwijl aan de andere kant de biologische landbouw in opmars was. Ik ben vervolgens ook groenbemesters gaan verbouwen en gebruik organische mest waardoor de bodemstructuur veel beter is geworden.'

Daarnaast kan de ondernemer, bij wijze van proef, een mineralenconcentraat uit bewerkte mest aanvoeren als kustmestvervanger. 'Ik vind het een mooie manier om de cirkel van kringlooplandbouw lokaal rond te krijgen. We telen al vier jaar aardappelen en bieten zonder één korrel kunstmest en dat gaat prima. We gebruiken ook nauwelijks gewasbescherming en voor de Chinese kool is het enige toegelaten middel al biologisch.'


Residu

Het resultaat is voedsel 'dat veiliger is dan ooit', weet Van den Eertwegh. 'Het wordt elk seizoen uitgebreid getest op residu van gewasbeschermingsmiddelen en daarnaast zijn er bij verschillende afnemers nog bovenwettelijke eisen.'

Om de proef op de som te nemen, heeft de ondernemer meegedaan aan een onderzoek op zijn erf bij zwaluwen. 'Het onderzochte nest, gemaakt van lokale modder, bleek vrij van gewasbeschermingsmiddelen, maar in de zwaluw zelf zaten resten van middelen die hier allang verboden zijn. Die krijgen de vogels binnen tijdens het overwinteren in Afrika.'


Afstudeeropdracht Bram Becks

In deze serie worden de verhalen verteld die horen bij de foto's van Bram Becks uit Arcen. Becks heeft onlangs zijn studie aan de Fotovakschool in Amsterdam afgerond. Zijn afstudeeropdracht doorliep hij bij de LLTB. Een echt familiebedrijf, zo beschrijft Becks het akkerbouwbedrijf van Wim van den Eertwegh in Kessel. 'Nadat we de portretfoto hadden gemaakt, vroeg hij of ik ook nog een familiefoto wilde maken. We hebben toen de trekker het land op gereden en een foto gemaakt, als extraatje', zegt de fotograaf. Het eerste bezoek aan het bedrijf vond plaats in de winter. In het voorjaar is Becks nog eens teruggegaan om ook de gewassen in beeld te brengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer