Boer versleept kippenschuur bij uitmesten

Op melkveebedrijf Schönfelder Hof in Ziertheim-Reistingen, in Zuid-Duitsland, staan twee verplaatsbare kippenschuren voor 1.600 legkippen. Bij het uitmesten wordt de stal met een trekker versleept.

Boer+versleept+kippenschuur+bij+uitmesten
© Han Reindsen

Het bedrijf van de familie Hermanns heeft circa 260 melkkoeien, 300 stuks jongvee, 100 kalveren, 35 dekstieren en 1.600 leghennen. De kippen zijn gehuisvest in verplaatsbare stallen net buiten het erf.

'Als we de stal moeten uitmesten, pakken we de trekker en verslepen we met een ketting de schuur. De mest komt vrij te liggen op de betonplaat en is makkelijk op te ruimen. We verslepen de stal drie keer per jaar', zegt Bastiaan Hermanns.

Stroom en water

De kippenschuur is op een soort slee gebouwd waar ook de voersilo op staat. De betonplaat is ruim twee keer zo groot als de schuur en in de vloer zijn twee aansluitpunten voor stroom en water. Hermanns verkoopt de meeste eieren aan huis voor 25 à 30 cent per stuk.

Familie Hermanns heeft in 2011 een nieuwe ligboxenstal gebouwd. Het aantal Fleckvieh-melkkoeien is toen gestegen van ruim 100 naar 250. Het dak ligt vol met zonnepanelen. De oude stal is omgebouwd voor jongvee.

Op Schönfelder Hof worden de koeien gemolken door drie DeLaval-melkrobots. Probleemdieren gaan naar een aparte melkstal. Met een basisrantsoen van een derde gras en twee derde mais komt het bedrijf op een gemiddelde productie van 10.000 liter melk per jaar, met 4 procent vet en 3,5 à 3,6 procent eiwit. De melk levert zo'n 36 cent per liter op.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer