Varkenshouder+wil+dialoog+na+brandstichting
Nieuws
© Facebook

Varkenshouder wil dialoog na brandstichting

Een poging tot brandstichting, vorige week zondag in de scharrelvarkensstal van Chris Hoeven in Oirschot heeft veel stof doen opwaaien. De ondernemer wil in gesprek met de dader en het overleg met de omgeving verder verbeteren.

Een oplettende passant merkte de beginnende brand tijdig op, waardoor de schade beperkt bleef. De brandstichter had bij een aantal varkens strepen op de rug gezet, terwijl de brandweer in het stro een spuitbus en aansteker vond.

De ondernemer weet niet wat de oorzaak van deze brandstichtingpoging is. 'Wellicht een kwajongensstreek of misschien toch een bewuste actie.'

Uit elkaar

Wel merkt Hoeven dat de varkenshouderij en de burger de afgelopen jaren verder uit elkaar zijn gegroeid. 'De laatste jaren is er door enkele organisaties en sommige media een bepaald beeld neergezet van de Nederlandse varkenshouderij.'

'Mede daardoor zijn wij voor mijn gevoel, verder van elkaar af komen te staan. Wij worden in publicaties soms neergezet als op winst beluste dierenbeulen en milieuvervuilers, die geen oog hebben voor hun omgeving', schrijf hij in een open brief.

Werkstraf

De varkenshouder weet niet of de dader wordt gepakt. En mocht deze een werkstraf krijgen, dan vindt Hoeven het toepasselijk om die op zijn bedrijf te laten uitvoeren.

'Ik laat de dader niet alleen de mogelijke gevolgen van een dergelijke daad zien, ook geef ik hem een rondleiding over het bedrijf. Met die kennis van de varkenssector laat de dader dit in het vervolg uit zijn hoofd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer