Goudjakhals mogelijk actief in Ooijpolder

Een goudjakhals heeft mogelijk deze week in de Ooijpolder, bij Nijmegen, schapen doodgebeten. Drie schapen waren dood, nog eens twee werden geëuthanaseerd. Vorige maand werden in de buurt, in het Duitse Kranenburg/Kleef, twee schapen door een goudjakhals geveld. Of hetzelfde dier de dader is bij Leuth, in de Ooijpolder, moet DNA-onderzoek uitwijzen.

Goudjakhals+mogelijk+actief+in+Ooijpolder
© P{ixabay

Uit eerder DNA-onderzoek bleek dat dezelfde mannetjesjakhals in augustus nog minstens één schaap had doodgebeten in Mülheim aan de Roer, ten oosten van Duisburg. Waarschijnlijk heeft deze hondachtige daar nog twee schapen gepakt. Maar die waren al naar de destructor afgevoerd, toen duidelijk was dat mogelijk een jakhals de bijter was. Een kleine week later werd de goudjakhals vastgelegd door een wildcamera.

Op 25 en 28 september sloeg de jakhals toe in Kranenburg/Kleef, waar dus twee dode schapen werden aangetroffen. Omdat de goudjakhals genetisch gezien dicht bij de wolf staat, helpen preventieve maatregelen tegen wolven ook tegen deze jakhalzen.


Goed aanpassen

De goudjakhals komt voor in Azië en Centraal-, Oost-, en Zuid-Europa. Van dit dier is bekend dat het zich goed kan aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Het voedsel bestaat voornamelijk uit kleine tot middelgrote zoogdieren, maar ook uit amfibieën, insecten en plantaardig voedsel. De goudjakhals is voor het eerst in 1998 in Duitsland waargenomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer