Hondenziekte bij steenmarter Enschede

Bij een steenmarter (Martes foina) uit de omgeving van Enschede is hondenziekte vastgesteld. De steenmarter werd begin december 2016 dood gevonden in een vijver nadat het dier in de dagen ervoor afwijkend gedrag vertoonde.

Hondenziekte+bij+steenmarter+Enschede
© pixabay

Dat meldt het Dutch Wildlife Health Centre. Hondenziekte is een zeer besmettelijke ziekte die bij hond- en marterachtigen voorkomt. Omdat honden normaal gesproken worden ingeënt tegen dit virus, komt in Nederland de ziekte bij honden slechts sporadisch voor. Dat kan enkel bij niet- of onvolledig gevaccineerde dieren, zoals bij pups.

Het hondenziektevirus is niet gevaarlijk voor de mens. Wel voor andere marterachtigen, zoals fretten. Het hondenziektevirus wordt voornamelijk overgedragen via direct contact met een besmet dier, of via contact met speeksel, uitwerpselen en urine. Ook kan het virus via het inademen van besmette luchtdeeltjes worden opgelopen.

Immuniteit

Besmette dieren kunnen herstellen en immuniteit opbouwen. Dieren met een verminderd afweersysteem sterven meestal binnen een maand.

Er is geen enkele voorspelling te geven of meer dode marterachtigen te verwachten zijn. Tot nu toe zijn uit deze omgeving geen andere meldingen bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) binnengekomen.

Eerste steenmarter

Dit is de eerste steenmarter waarbij DWHC deze ziekte heeft vastgesteld. Hondenziekte werd wel eerder (2013) gevonden bij een das uit Noord-Brabant.De getroffen marter vertoonde de dagen ervoor agressief gedrag en wilde volgens de vinder mensen bijten bij het in de auto stapten.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer