Met+een+zwak+hek+is+Duits+schaap+prooi+voor+de+wolf
Interview
© Saskia Cahuzak

Met een zwak hek is Duits schaap prooi voor de wolf

Beschermen van schaapskuddes tegen wolven vraagt in Duitsland veel aandacht. 'Mocht er iets mis zijn, dan zijn de schapen zeker de klos', schetst voorzitter Saskia Cahuzak van LTO-vakgroep Schapenhouderij na een bezoek van een groep schapenhouders aan Duitse collega's bij Berlijn.

Wat was de reden voor jullie bezoek?

'We wilden als schapenhouders gezamenlijk op excursie om de saamhorigheid te verbeteren. Doel werd de Grüne Woche in Berlijn en een eerder gemaakte afspraak om de wolvenaanpak bij onze Duitse collega's te zien.'
Is de wolf daar een probleem?

Kuddebewakingshonden zijn niet geschikt voor Nederland. Ze gaan niet goed samen met wandelaars en joggers.

Saskia Cahuzak, voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij

'Ja, rond Berlijn zitten veel wolven. Duitse schapenhouders strijden voortdurend tegen de wolf. Stel dat het afrasteringsnet is platgetrapt door een wild zwijn of de accu van de stroomapparatuur is leeg, dan is er direct de wolf die schapen doodbijt. Soms zelfs tientallen.'

Hoe pakken ze dit daar aan?

'Met een combinatie van netten en twee kuddebewakingshonden per kudde. Ze gebruiken daarbij een iets ander afrasteringsnet dan in Nederland, met grote mazen van 15 bij 15 centimeter. Dat net is helemaal voorzien van aardedraad. De stroom staat enkel op de lengtedraden. Die draden zitten voldoende hoog, waardoor de begroeiing de stroom niet kan afleiden. Dat net is wel een aanrader.'

© Saskia Cahuzak

En die honden?

'Daar worden Pyreneese berghonden ingezet. Er is een business ontstaan rond het fokken en trainen van die honden. Zo'n hond kost 5.500 euro. En het zijn grote honden, die eten veel voer.'
Zijn die honden iets voor Nederland?

'Nee, daar heb je enorme gebieden waar je geen mensen ziet. In ons land staan schapen altijd in de omgeving van wandelaars en joggers. Dat gaat niet samen. Wanneer een wandelaar zijn hond over de omheining laat springen, dan ziet de berghond die vreemde hond ook als aanvaller en gaat hier bovenop liggen. Dat kan fatale gevolgen hebben.'

© Saskia Cahuzak

Wat werkt wel in ons land?

'Belangrijk is dat er wordt samengewerkt. Wanneer negen ondernemers maatregelen nemen en de tiende niet, dan werkt de aanpak niet. De wolf weet dan dat de schapen te pakken zijn.'

Verder nog bijzondere dingen gezien?

'In Duitsland mogen schapen het vanggewas vreten. In Nederland is dat verboden en heb je Roundup nodig om gras te doden. Wanneer met begrazen de zode wordt kort gemaakt, kan Roundup wellicht achterwege blijven. Dat scheelt tonnen van dit middel. Dat wil ik ook in Nederland aankaarten.'

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
 • Vrijdag
  9° / 4°
  50 %
Meer weer