Schouten trekt ophokplicht pluimvee in

Minister Carola Schouten van LNV beëindigt met ingang van woensdag 29 april de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee. De ophokplicht was van kracht sinds 12 februari vanwege de uitbraak van de hoogpathogene vogelgriep H5N8 in verschillende Europese landen.

Schouten+trekt+ophokplicht+pluimvee+in
© Niek Stam

Het risico op insleep van hoogpathogene vogelgriep is volgens de minister zoveel afgenomen, dat de maatregel niet langer noodzakelijk is. Ze schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. De ophokplicht werd ingesteld om te voorkomen dat bedrijven in Nederland besmet raakten door introductie van het virus via wilde vogels.

Sinds de verlenging van de ophokplicht zijn er geen uitbraken in de omgeving van Nederland gevonden. De laatste uitbraak in Duitsland was op 31 maart 2020 in de Duitse deelstaat Saksen. De weersomstandigheden zijn inmiddels ongunstig voor het virus, zo oordeelt de minister. Bovendien is volgens haar de voorjaarstrek van wilde watervogels in volle gang en verdwijnen ze uit Nederland. Daarom is besloten de ophokplicht in te trekken. Het ministerie blijft de situatie wel volgen.

In Nederland geldt overigens nog wel steeds een verplichting tot een tweede reiniging en ontsmetting van transportmiddelen voor gevoelige diersoorten uit de landen met vogelgriepuitbraken. Het betreft Duitsland, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië en Bulgarije. Daar wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op toegezien.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer