Pools+parlement+stelt+strengere+dierenwet+uit
Nieuws
© Twan Wiermans

Pools parlement stelt strengere dierenwet uit

Het Poolse parlement stelt de behandeling van een strengere dierenwet voorlopig uit. De Landbouwcommissie annuleerde woensdag onverwacht de behandeling van de omstreden nieuwe dierenwelzijnswet. Ook de voor donderdag geplande plenaire parlementsvergadering erover gaat niet door.

Poolse boerenorganisaties hebben daarom ook afgezien van geplande verkeersblokkades bij de regeringsgebouwen in Warschau. Zij hopen dat dit uitstel het begin van afstel is. De Poolse autoriteiten hebben nog geen verklaring voor het uitstel gegeven.

Mogelijk heeft het te maken met de gelijktijdige protesten bij het parlement tegen een nieuwe anti-abortuswet. Ook gelden in Polen steeds strengere coronamaatregelen.

Het voorstel voor de dierenwet heeft de afgelopen maanden geleid tot omvangrijke demonstraties in steden en dorpen op het uitgestrekte Poolse platteland.


De Poolse boeren verwijten de PiS-politici een 'overval' te plegen met de wet en deze 'er door te drukken. Een Pools parlementslid zei woensdag 'dat het plan de koelkast ingaat', maar het is nog niet duidelijk of dat slaat op de hele wet of alleen op de tientallen amendementen van de Poolse Senaat. Een woordvoerder van de Poolse PiS-regeringspartij zei dat premier Kaczynski vasthoudt aan de nieuwe dierenwet.


Onverdoofd slachten

De nieuwe dierenwelzijnswet zou leiden tot een verbod op onverdoofd slachten, op het fokken van nertsen en het houden van varkens en kippen in kooien. De nieuwe wet zou een einde maken aan de omvangrijke Poolse export van halal-pluimvee naar landen in het Midden-Oosten. Maar de Senaat had met tientallen amendementen het wetsontwerp behoorlijk afgezwakt.

Die amendementen komen er op neer dat het verbod op rituele slacht niet gaat gelden voor de pluimveesector, dat andere verboden pas over 2,5 jaar ingaan en het verbod op nertsenfokkerijen pas over vijf jaar. Het is onduidelijk of het Poolse parlement met deze concessies zal instemmen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer