Poolse+Senaat+versoepelt+dierenwet
Nieuws
© Varkens Archief

Poolse Senaat versoepelt dierenwet

De Poolse Senaat heeft ingestemd met de nieuwe en strengere dierenbeschermingswet. Er werden echter 34 amendementen aangenomen die nu opnieuw door het Poolse parlement moeten worden besproken.

Er protesteerden woensdag in Warschau ongeveer zestigduizend boeren die het niet eens zijn met veel bepalingen van deze wet. Ook vorige week betoogden ze met trekkers en het opwerpen van wegversperringen. Vanuit verschillende Poolse regio's waren dinsdag boeren in Warschau aangekomen. Ze werden vergezeld door vakbonden, landbouworganisaties, jagers en dierenartsen.


Voorafgaand aan het debat zei PiS-voorzitter en vice-premier Jaroslaw Kaczynski dat hij niet van plan was zijn plannen helemaal in te trekken. Volgens hem is het dringend nodig de veelal kleinschalige verouderde Poolse agrarische sectoren te moderniseren.


Afrikaanse varkenspest

De alsmaar aanhoudende besmettingen met Afrikaanse varkenspest en de steeds terugkerende vogelgriep is voor veel Polen een argument voor strengere overheidsregels en controles op het uitgestrekte Poolse platteland.

Tienduizenden Poolse boeren hadden dinsdag en woensdag in Warschau bij het parlementsgebouw tegen de nieuwe wet betoogd. Zij menen dat de vele nieuwe beperkingen de doodsteek zullen zijn voor het Poolse platteland en de ondergang van vele kleine Poolse agrarische bedrijven.


Kippenexport

De Senaat wil het verbod op onverdoofd slachten niet laten gelden voor de pluimveesector. Daardoor zou de Poolse kippenexport naar islamitische landen niet volledig worden opgeheven. Het verbod op ritueel slachten van andere dieren blijft wel in stand, maar zou pas over vijf jaar moeten ingaan. Daardoor krijgt de Poolse vleesindustrie de tijd om te schakelen.

Het verbod op het fokken van pelsdieren zou twee jaar moeten worden uitgesteld. 76 senatoren stemden voor de aanneming van de wet met amendementen, elf stemden tegen en tien onthielden zich van stemming. Nu zullen de amendementen worden teruggestuurd naar de Sejm, dat parlement was in eerdere fase tegen dit soort aanpassingen.


Grondwet

De Sejm aanvaardt of verwerpt de amendementen volledig. In beide gevallen zou de volgende stap zijn dat de president de wet ondertekent of een veto uitspreekt of mogelijk het Constitutionele Tribunaal verzoekt om na te gaan of de wet in overeenstemming is met de grondwet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer