LTO noemt EU-akkoord stap in goede richting

Het akkoord tussen de EU-lidstaten over de richting van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is volgens LTO Nederland een stap in de goede richting. Voor de belangenorganisatie is het vooral belangrijk dat het GLB een inkomensvangnet blijft bieden aan agrarisch ondernemers.

LTO+noemt+EU%2Dakkoord+stap+in+goede+richting
© Twan Wiermans

In het pakket waar de EU-landbouwministers het over eens zijn geworden, komen ook zaken terug waarop LTO inzet. Bijvoorbeeld meer ruimte in de ecoregelingen voor boeren om zelf te kiezen tussen vergroeningsmaatregelen en afbakening van het budget hiervoor. Daarnaast wordt een flink aandeel van pijler 1 opgenomen voor de basisbetaling, waarbij de voorwaarden ten opzichte van een eerder en zeer ambitieus commissievoorstel zijn afgezwakt, aldus LTO.

De landbouwraad kwam dinsdag ook tot overeenstemming over het verplichtstellen van de ecoregelingen. Deze maatregelen moeten de verduurzaming worden door de lidtstaten.


LTO vindt het nog steeds niet uitlegbaar dat in de plannen van de Europese Commissie voor het nieuwe GLB meer wordt gevraagd van boeren en tuinders, terwijl daar structureel minder geld tegenover staat.


Inkomensvangnet

Dat de basisvergoeding per hectare overeind is gebleven, stemt LTO wel tevreden. 'Het is vooral belangrijk dat het GLB een inkomensvangnet blijft bieden aan agrarisch ondernemers. Daarvoor is er een basisvergoeding per hectare nodig en die blijft er. Daarnaast biedt het GLB marktinstrumenten. De huidige onzekerheden door de coronacrisis, brexit en de internationale spanningen tonen aan dat een vangnet nodig blijft.'

Het GLB biedt ook mogelijkheden om verder te verduurzamen. De ecoregelingen worden door Nederland verder uitgewerkt in de nationale strategische plannen die ook onderdeel uitmaken van het nieuwe GLB.


Wat LTO betreft komt het daarbij tot een eenvoudig menu waar agrarisch ondernemers keuzes uit kunnen maken die het beste passen bij hun bedrijf, bijvoorbeeld voor de bescherming van klimaat, biodiversiteit en dierenwelzijn. Precisielandbouw en steun aan jonge boeren behoren ook tot de mogelijkheden. Bestaande landbouwcollectieven zouden volgens LTO een rol kunnen spelen binnen de ecoregelingen, door boeren die daarmee aan de slag willen gaan te adviseren en te faciliteren.


Beter motiveren

De komende dagen stemt het Europees Parlement (EP) nog over een groot aantal voorgestelde wijzigingen (amendementen) in het pakket aan landbouwmaatregelen. Sommige van deze wijzigingen verbieden zaken en andere voorstellen motiveren juist. LTO is van mening dat beloning en positieve prikkels beter werken dan geboden en verboden. De organisatie roept op daarom te kiezen voor motivaties, in plaats van nieuwe verboden. LTO zet bijvoorbeeld in op minder administratieve lasten en betere steun voor jonge boeren.

Aanstaande vrijdagmiddag wordt door het EP gestemd over het totaalpakket dat dan voorligt. Daarna gaan het EP, de Raad en de Europese Commissie in 'triloog'. Daarin worden hun verschillende standpunten op één lijn gebracht. Dit kan een aantal maanden duren. In het voorjaar van 2021 wordt verwacht dat zij een akkoord bereiken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer