EU-milieuministers oneens over minder uitstoot CO2

De klimaatministers van de Europese Unie (EU) zijn het niet eens over met hoeveel procent de uitstoot van CO2 moet worden teruggedrongen. Dat besluit mag bovendien niet door de Europese Commissie worden genomen, maar wordt overgelaten aan de staatshoofden en regeringsleiders.

EU%2Dmilieuministers+oneens+over+minder+uitstoot+CO2
© Twan Wiermans

De ministers hebben wel overeenstemming bereikt over grote delen van de Europese Klimaatwet, maar niet over de belangrijkste twistappel, hoever de EU de uitstoot van broeikasgassen in 2030 moet hebben teruggedrongen.

De EU wil in 2050 klimaatneutraal zijn, met tussenstappen in 2030 en 2040. De Europese Commissie gaat iedere vijf jaar de stand opnemen en beoordelen of de maatregelen van iedere lidstaat wel voldoende zijn om de doelen te halen.


55 of 60 procent

De EU-landen, de Europese Commissie en het Europees Parlement erkennen al langer dat de uitstoot van CO2 in 2030 verder moet worden verminderd dan de eerder afgesproken 40 procent. De Europese Commissie stelt 55 procent voor, maar het Europarlement wil de lat op 60 procent leggen. In december beslissen de regeringsleiders erover.


Het Europees Parlement wil bovendien dat niet alleen de EU als geheel, maar ook alle lidstaten afzonderlijk in 2050 klimaatneutraal zijn. Daar willen de lidstaten vooralsnog niet aan. Voorlopers kunnen zo blijven compenseren voor achterblijvers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer