Markt agrarische robots kan in tien jaar verdrievoudigen

Door groeiende personeelstekorten kan de robotisering in de Nederlandse land- en tuinbouw in een stroomversnelling komen. De agritechsector heeft daardoor de potentie om komend decennium te groeien naar 2,5 miljard euro, stelt ABN Amro.

Markt+agrarische+robots+kan+in+tien+jaar+verdrievoudigen
© Frits Huiden

De groei van de wereldbevolking, schaarste aan personeel en landbouwgrond en de verduurzaming van de voedselketen gaan zorgen voor een doorbraak van de robotisering in de landbouw. ABN Amro schat de omzet in de internationale agritechmarkt nu op ruim 6 miljard euro. Hieronder vallen veldrobots, drones, melk- en voerrobots en aanverwante hard- en software om data-analyses uit te voeren.


Nederlandse fabrikanten hebben hierin een marktaandeel van ruim 11 procent, vooral dankzij de zeer sterke positie in melk- en voerrobots. Zij zetten nu 715 miljoen euro om in de agritechmarkt en dat kan volgens ABN Amro stijgen naar 2,5 miljard euro in 2030. Dit komt overeen met een groei van gemiddeld 13 procent per jaar.


Groeiend personeelstekort

Het tekort aan personeel is een belangrijke aanjager van de groei van agritech. Zo is vooral aan seizoensarbeiders vaak een tekort, zoals de coronacrisis extra duidelijk heeft gemaakt. 'De oogst van verschillende producten stokte, toen arbeidsmigranten vanwege het virus naar het land van herkomst terugkeerden', zegt Jan de Ruyter van ABN Amro.


De kosten van arbeid in de agrarische sector zijn ook in de afgelopen jaren mede door schaarste toegenomen, wat het interessant maakt voor agrariërs om te investeren in technologie. Een andere aanjager van de agritechmarkt is het toegenomen belang van duurzaamheid. De sector staat daarbij voor een uitdagende opdracht.

De Europese Commissie heeft ambitieuze doelstellingen voor onder meer biologische teelt en de vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De druk op het schaarse landbouwareaal neemt mede door de groei van de wereldbevolking toe, terwijl duurzaam telen nu vaak om een hogere arbeidsinzet vraagt.


Stroomversnelling

De robotisering van de Nederlandse landbouw zal hierdoor naar verwachting in een stroomversnelling komen. 'Robots worden grootschaliger ingezet, zoals drones, oogstrobots en grondsensoren die de bodemkwaliteit en luchtvochtigheid meten. Een mooi voorbeeld is een net ontwikkelde aspergerobot, die met behulp van een ondergrondse detectiemethode asperges oogst nog voor deze boven de grond komen en daardoor tot 25 handstekers vervangt', legt David Kemps van ABN Amro uit.


Fabrikanten in de agritechmarkt kunnen profiteren van de groei, maar dit zal niet vanzelf gaan. Ook andere landen zien de groeipotentie van deze markt. Tegelijkertijd is het belangrijk bestaande knelpunten het hoofd te bieden. Kemps: 'Zo is er sprake van fragmentatie van kennis in de markt en kan de verbinding met het bedrijfsleven worden verbeterd. Zo is het van belang dat medewerkers in de agrarische sector en nieuwe studenten worden opgeleid om agritech in de praktijk te kunnen toepassen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer